2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Klinghammer: fontos a magyar nyelv megõrzése és az idegen nyelvek tanítása isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-13 09:36:23
A felsõoktatásért felelõs államtitkár szerint egyaránt fontos a magyar nyelv megõrzése és az idegen nyelvek tanítása. Klinghammer István a vasárnapig tartó, III. Hungarológiai és információtechnológiai konferencia és tanártovábbképzés megnyitóján megállapította: a globalizációval egyetemes nyelvvé vált az angol, de emellett megjelenik a kulturális nacionalizmus is.

Klinghammer István úgy fogalmazott: a nyelv, a kultúra, a hagyomány és a vallás újra fontossá válnak az életben, és annak érdekében, hogy magyarok maradjunk, ahhoz a magyarságtudat legfõbb elemét, a nyelvet kell folyamatosan õriznünk, gondoznunk, és óvni kell Pázmány Péter örökségét, amely a magyar irodalmi nyelv kialakulását segítette elõ.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a modern korban erõsebbek lettek a kultúrák közötti kapcsolatok, a mûszaki haladás és a társadalmi jólét is elképzelhetetlen nemzetközi kapcsolatok nélkül, ebben a helyzetben pedig rendkívül fontos az idegen nyelvi képzés.

Hangsúlyozta: minden diáknak elõször az angolt kell megtanulnia, amelynek segítségével kommunikálni lehet az egész világban. A második nyelv lehet a német, az orosz, az olasz, a francia vagy a spanyol, ugyanakkor szerinte a szomszédos országok nyelvének oktatása is létfontosságú.

Az államtitkár rámutatott: a kisebb szókultúrával rendelkezõ közszereplõk saját nyelvi viselkedésüket hozzáigazítják az utca szabad szájú nyelvkultúrájához, ami az értelmes emberek számára komikus. A meghallgatás készségét is gyakran elfelejtjük, emiatt pedig a dialógusok sokszor monológoknak tûnnek - jegyezte meg.

Hatos Pál, a Balassi Intézet fõigazgatója kiemelte, a kortárs magyar kultúrát igyekeznek megismertetni a külföldiekkel, ennek érdekében kiállításokat, koncerteket, tudományos konferenciákat szerveznek, ezenkívül óvják azt a tárgyi, szellemi örökséget, amelyet a Magyarországon élõk halmoztak fel. A globális világban felgyorsult a felejtés is, ami ellen emlékezéssel és a kulturális örökség ápolásával kell tenni - mondta.

Közölte: a magyart viszonylag kevesen beszélik anyanyelvként, de ezen a nyelven is jelentõset alkottak a tudomány és a kultúra területén, valamint az emberek közötti érintkezésben. Az intézet magyarságismereti képzésének legfontosabb hozadéka a határon túli magyar diákok számára az, hogy õseik nyelvével, anyanyelvükkel úgy találkoznak, mint egy minden területen használható nyelvvel.

A fõigazgató szerint a kétnyelvûség megkétszerezi az ember értékét a munkaerõpiacon és a kommunikációban, a magyaroknak pedig meg kell tanulniuk egy világnyelvet, illetve a környezõ országok nyelveinek egyikét. Véleménye szerint a kétnyelvûséget támogatni kell, mert ezáltal nagyobb lesz a magyar öntudat is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!