2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem frissítik többé a Windows XP-tForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 09:24:39
Egy informatikai biztonsággal foglalkozó cég vezetõje szerint szervezett hekkertámadások is érik majd az XP-s gépeket, mivel nem kapnak további biztonsági frissítést.

Nem ad a jövõben biztonsági frissítést a Microsoft a Windows XP operációs rendszerhez, ma küldte el az utolsót. A cég mindezt azzal magyarázza, hogy a program mára már elavult. Informatikai biztonsági szakértõk közben arra figyelmeztetnek, hogy emiatt támadásoknak lesznek kitéve az XP-vel futó számítógépek, ezért érdemes lecserélni a régi programot. Becslések szerint több mint egymillió gépet használnak még ma is Windows XP operációs rendszerrel.

Felhasználóink az XP rendszerükben kapnak egy üzenetet - ezzel az üzenettel találkozhatnak azok, akik Windows XP operációs rendszert használnak számítógépükön. Az üzenet lényege az, hogy a Microsoft a jövõben nem ad biztonsági frissítést a programhoz, április 8-án küldte el az utolsót. Azt mondják azért, mert az XP mára elavult. Megváltozott az az informatikai környezet, ahol ma már a számítógépek mûködnek, ahogyan internetezünk, ahogyan a gépeinket használjuk. Ezek sokkal inkább eltérõek, mint az az idõszak -1999-2000 -, amikor az XP megszületett – mondta Tóth András Mihály üzletágvezetõ.

A Windows XP volt az elsõ olyan operációs rendszer, amely támogatta például az internetezést, a videó- és fényképnézegetést, ezért is terjedt el széles körben. Minden negyedik számítógép még ma is ezzel az operációs rendszerrel fut.

Az egyik informatikai biztonsággal foglalkozó cég vezetõje szerint szervezett hekkertámadások is érik majd az XP-s gépeket, miután nem kapnak további biztonsági frissítést. Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy a felhasználó legtöbbször semmit nem vesz észre. Olyan ártalmas kódok kerülhetnek az interneten keresztül ezekre a gépekre, amik ezzel a konkrét számítógéppel is okozhatnak problémákat, teljesítménycsökkenést, vagy tönkre is tehetik a gépet, és hát ezen a számítógépen keresztül onnantól kezdve támadások intézhetõek a világ más része felé is azáltal, hogy átveszik az irányítást ezek fölött a gépek fölött – mondta Márton Miklós.

A Magyar Bankszövetség is arra figyelmeztet, hogy az XP-s gépeken az internetbank használata is veszélyes lehet a jövõben. A támadók meg tudhatnak szerezni a gépeikrõl olyan azonosítókat, jelszavakat, amelyeknek révén a támadók akár pénzt utalhatnak el vagy az ügyfél nevében léphetnek fel a számítógépes hálózatokon – közölte Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának elnöke.

Becslések szerint több mint 1 millió számítógép lehet ma Magyarországon, amely még Windows XP-vel fut. Hogyha a gépnek van internetkapcsolata, ajánlatos újabb, biztonságosabb operációs rendszert telepíteni rá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!