2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Föld napja: hatnapos fesztivállal készül a fõvárosi állatkertForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-22 19:24:59
Április 22-e a Föld napja – amikor 1990-ben elkezdõdött az ünnepségsorozat Magyarországon, akkor olyan érzése volt az embernek, hogy ez valami úri huncutság. Ez azóta sokat változott.

1970-ben, Denis Hayes akkori egyetemi hallgató kezdeményezésére tartották meg elõször a Föld napját. Mint minden világnappal, ezzel is nyilvánvalóan igyekszünkk ráirányítani a figyelmet egy fontos ügyre – magyarázta Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat és Növénykert szóvivõje a Kossuth Rádió 180 perc címû keddi adásában.

Az 1990-es években sokat foglalkoztak a Föld és a környezetvédelem kérdéseivel, az számított a legfõbb nemzetközi beszédtémának – folytatta. Manapság azonban háttérbe szorult, mivel a gazdaság és a biztonság kérdése került elõtérbe. A korábbi problémák azonban nem enyhültek, inkább még súlyosbodtak is. Ha ez így meg tovább, akkor sokkal komolyabb gondokkal kell szembenéznünk, mint a gazdasági és biztonsági bajok – nyomatékosította Hanga Zoltán.

A világnapnak vannak általános témái, úgymint az élõvilág sokféleségének védelme, ám idõnként elõkerülnek aktualitások is, manapság a sarki élõvilág és az éghajlatváltozással járó problémák, a tematizálás persze a szervezõ intézménytõl is függ – emelte ki a szóvivõ.

A Fõvárosi Állat és Növénykert a Föld napját hatnapos rendezvénysorozattá, Föld-fesztivállá bõvítette, amely vasárnapig tart. Nemcsak az állatkert készült programokkal, például az országban legkiterjedtebb madár- és állatmentõ tevékenység bemutatásával, hanem a többi között az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége is az érdeklõdõk elé tárja természetvédelmi tevékenységét, valamint más partnerszervezetek is részt vesznek a fesztiválon. Idén elõször kínai sarok is lesz az ELTE Konfuciusz Intézetének segítségével – fejtette ki Hanga Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!