2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Két hét múlva kiírják az ötödik pályázatot trafikok mûködtetéséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-24 06:34:56
Címkék: Bihari hírek
Két hét múlva kiírja az ötödik pályázatot trafikok mûködtetésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Légrádi Petra, az ND Zrt. marketing és kommunikációs vezetõje az MTI-vel közölte, hogy szerdán jelent meg a nyilvános pályázati felhívás, és ettõl számítva a 15. napon írják ki az újabb koncessziós pályázatokat.

A pályázati felhívás a legfontosabb általános tudnivalókat tartalmazza azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumát koncessziós szerzõdéssel átengedi a trafikok üzemeltetõinek. Maga a pályázati kiírás, amelyet május 8-án ismerhetnek meg az érdeklõdõk, tájékoztat viszont arról, hogy mely jogokra, milyen feltételekkel, mely településeken pályázhatnak azok, akik dohányboltot szeretnének mûködtetni. A kiírás megjelenésétõl 30 nap áll majd a vállalkozók rendelkezésére, hogy benyújtsák a pályázatokat, ez a határidõ 30 nappal meghosszabbítható.

A negyedik koncessziós pályázat eredményét március 14-én hirdette ki az ND Zrt., s a nyertesek április 11-éig köthették meg a szerzõdést. Légrádi Petra elmondta: 127 nyertes volt, és 18 település esetében nem született szerzõdés a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. és a vállalkozások között nemzeti dohánybolt mûködtetésérõl. Ennek oka általában az, hogy a szükséges engedélyeket a pályázók nem tudják idõben beszerezni, ezek hiányában pedig nem köthetõ meg a szerzõdés.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvény (trafiktörvény) szerint 2013. júliusától csak az állami pályázaton koncessziót, vagyis mûködési jogot nyerõ vállalkozások árulhatnak dohányterméket Magyarországon meghatározott feltételek mellett. Az ND Zrt. e jogok kiadása és a megszûnõ dohányboltok pótlása érdekében folyamatosan írja ki a pályázatokat.

A koncesszió húsz évre szól.

Azokon a településeken, ahol az állandó lakosok száma a kétezret nem haladja meg, legfeljebb egy, ahol meghaladja, legalább egy, és minden kétezer fõ lakos után további egy jogosult nyithat trafikot. A koncessziós díj – amit a trafikos fizet az államnak boltonként – kétezer fõ alatti településen évi nettó 100 ezer forint, 2001-10 000 fõs településen 160 ezer forint, efölött 200 ezer forint, Budapesten, megyeszékhelyen és megyei jogú városokban 240 ezer forint.

Egy személlyel egy idõpontban legfeljebb öt szerzõdés lehet érvényben. A koncessziós szerzõdést a pályázat eredményhirdetését követõ 30 napon belül kell aláírni.

Jelenleg mintegy 5800 koncessziós joggal rendelkezõ trafik mûködik az országban, és további 500 helyen ideiglenesen árulnak dohánytermékeket addig, amíg nem találnak gazdára ezek a koncessziók is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!