2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rendkívül gyakori halálokra figyelmeztetnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 07:02:30
Országszerte mammográfiai szûréseket tartanak pénteken, a szûrés éjszakája elnevezésû programon más vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással is várják mindazokat, akik tenni szeretnének saját egészségük megõrzése érdekében.

Magyarországon az emlõrák a nõk esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak, a betegségbe több mint kétezer nõ hal bele. Magyarországon minden tizenegyedik nõ mellében alakul ki rosszindulatú daganat.

Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlõvizsgálatokra az érintett korú nõk fele sem megy el, miközben az idõben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az egészségügyi államtitkárság azért kezdett a kampányba, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára - emlékeztetett rá közleményében az egészségügyi államtitkárság.

A szûrés éjszakáján országosan több mint 40 emlõszûrõ állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45-65 év közötti nõket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

Az államtitkárság közleménye szerint a szûrés éjszakáján nemcsak mammográfiai szûrésre lesz lehetõség, hanem helyszínenként más és más vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással is várják az embereket.

Pest megyében például tíz helyen tartanak tanácsadást a nem fertõzõ betegségek kockázati tényezõirõl, az egészséges életmódról, valamint a védõoltásokról. Továbbá melanoma, nõgyógyászati, szájüregi, valamint urológiai tanácsadást, illetve szûrést, úgynevezett kilégzett szén-monoxid-mérést is tartanak. Más városokban csontsûrûséget mérnek, dohányfüggõségi és diabéteszrizikó-felmérést végeznek, de kardiológiai, szájüregi és mozgásszervi, valamint szemészeti vizsgálatra is lesz lehetõség. Mindezek mellett a testmozgás fontosságával kapcsolatban személyre szabott tanácsokat kaphatnak, és a betegjogokról is tájékozódhatnak az érdeklõdõk a különbözõ helyszíneken.

A teljes program a www.egeszseg.hu oldalon olvasható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!