2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Németh Zsolt: Az ukrán helyzet gyújtópontja az elnökválasztásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 17:20:58
A külügyi államtitkár szerint, ha Ukrajna sikeresen lebonyolítja a május 25-i elnökválasztást, van esélye a konszolidációra. Németh Zsolt a közrádióban beszélt arról is: Vlagyimir Putyin elnök nem érdekelt abban, hogy Ukrajna tartósan háborús gócpont legyen és fokozódjék Oroszország nemzetközi elszigetelõdése.

Fontos a genfi megállapodás Ukrajnáról, ez a tûzhely, ahonnan el lehet indulni – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Mint mondta: a megállapodásnak számos fontos pontja van, a többi közt az, hogy az erõszak eszkalációját meg kell állítani, fel kell számolni a paramilitáris csoportokat, ki kell üríteni az elfoglalt épületeket. Ezzel párhuzamosan meg kell hogy induljon egy olyan alkotmányozási folyamat, mellyel létrejönnek a decentralizációnak és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának a feltételei – hangoztatta az államtitkár, aki szerint ebben kiemelkedõ szerepe van az EBESZ missziójának.

Úgy vélekedett: a közelgõ elnökválasztásnak döntõ hatása lehet a kibontakozásra. Ha sikeresen lebonyolítja a május 25-i eseményt Ukrajna, akkor van esélye a konszolidációra – hangoztatta Németh Zsolt, aki szerint a belpolitikai helyzet gyújtópontja az elnökválasztás.

Beszélt arról is: Vlagyimir Putyin elnök nem érdekelt abban, hogy Ukrajna tartósan háborús gócpont legyen és fokozódjék Oroszország nemzetközi elszigetelõdése, ami kétségkívül bekövetkezik, ha nyilvánvalóvá válik, amit most cáfol, a kelet-ukrajnai beavatkozás. Akkor ugyanis életbe lépnek a jelenleg felfüggesztett szankciók – emelte ki.

Hozzátette: az elmúlt években Putyin visszatért a nemzetközi tárgyalóasztalokhoz. A szankciónak igenis van hatása, Oroszország hosszú távú nemzetközi tekintélyét befolyásolja, mit tesz Ukrajnában.

Megemlítette: feladatuknak tartják, hogy felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyarság helyzetére. Az államtitkár utalt rá, hogy a decentralizációval megszûnnek a jelenlegi közigazgatási keretek, és a valódi önkormányzatiság irányába mozdul el az ország.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!