2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Júliustól a szülésznõ is végezhet terhesgondozástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-26 10:34:40
Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely lehetõvé teszi, hogy a szülésznõk dokumentáltan végezhessenek terhesgondozást Magyarországon - mondta Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznõi szekciójának elnöke a Nyíregyházán kezdõdött XXII. országos szülésznõi konferencián az MTI-nek.

A Magyar Közlönyben április elején megjelent, a várandósgondozásról szóló miniszteri rendelet értelmében szülésznõ kizárólag szülész-nõgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén végezheti terhes nõk gondozását.

A jogszabály rögzíti, csak azok a szülésznõk végezhetnek terhesgondozást, akik valamelyik felsõoktatási intézmény alapképzési szakán vagy fõiskolai karán szereztek megfelelõ szakképesítést, emelt szintû vagy felsõfokú szülésznõ szakképesítéssel rendelkeznek, illetve azok, akiket egészségügyi szolgáltatónál szülésznõként foglalkoztatnak, vagy rendelkeznek a szülésznõi tevékenység végzésére jogosító, érvényes mûködési engedéllyel és felelõsségbiztosítással.

Csetneki Julianna elmondta, a rendelet lehetõvé teszi a különbözõ szakmaterületek feladatainak elkülönítését, de az új szabályozás a várandósság megállapítását és az erre vonatkozó rizikóbesorolást továbbra is az orvos hatáskörében tartja.

A szakember hozzátette, a rendelet semmiféle veszélyállapotot nem idéz elõ, viszont megadja a jogot a várandósoknak arra, hogy a szakorvos helyett a szülésznõ segítse a terhesség során és legyen vele a szüléskor is.

Az új jogszabály szerint a kötelezõ vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd, abba - az eddigi gyakorlattól eltérõen - már a szülésznõk is tehetnek bejegyzéseket. Csetneki Julianna megjegyezte, erre mostanáig nem volt lehetõségük a szülésznõknek, így a rendelet életbelépésétõl megszûnik a várandósok eddigi felesleges küldözgetése a védõnõkhöz.

A július 1-jén érvénybe lépõ rendelet egyúttal azt is rögzíti, hogy ha a szülésznõ által végzett várandósgondozás bármely szakaszában a várandósság magas rizikójának gyanúja vetõdik fel, akkor a szülésznõnek a várandóst haladéktalanul szülész-nõgyógyász szakorvoshoz kell irányítania. Magas rizikófaktor esetén a további terhesgondozást a szülész-nõgyógyásznak kell folytatnia.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórháza által szervezett háromnapos konferencián a terhesgondozás témakörén túl a többi között az õssejt-transzplantációról és az otthon szülés lehetõségeirõl is hallhatnak elõadásokat a meghívott szakemberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!