2024. május 28. Kedd, Emil, Csanád.
 
Kárpátaljai testvércsalád mozgalom indulForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-26 10:41:38
Kárpátaljai testvércsalád mozgalom indulását jelentették be pénteken a fõvárosban. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint nagyon fontos a civil kezdeményezés, amelyen keresztül az ottani és anyaországi magyar családok kölcsönösen segíthetik egymást.

A parlamenti államtitkár a mozgalom indításáról tartott sajtótájékoztatón azt mondta: most az ukrajnai belpolitikai helyzet miatt különösen nehéz az ott élõ magyarok helyzete. A szegénység mellett komoly probléma a jogbizonytalanság, és talán ha van egy biztos pont, egy anyaországi magyar családdal való kapcsolat, akkor a biztonságérzete is nõhet egy-egy családnak.

A mozgalom lehetõséget kínál arra, hogy az anyaországi és kárpátaljai magyar családok segítsék, erõsítsék egymást, ami állandóságot, biztonságot adhat nekik - fogalmazta meg Rétvári Bence. A magyar kormánynak nagyon fontos, hogy miként alakul az ottani magyarság helyzete, hogyan tudnak jogaikkal élni a magyarok - hangsúlyozta. Megjegyezte: az elsõ kárpátaljai EP-képviselõ a Fidesz-KDNP listájáról kerülhet be, ezzel a jogvédelmük európai szintre emelkedhet.

Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke elmondta: az egyesület a Családháló honlaptól kapta a felkérést a programra. Azért tartották fontosnak a részvételt, mert a mostani nehéz, bizonytalan helyzet a legrosszabb hatással a családokra van. Bizonytalanságban a jövõ tervezése is sokkal nehezebb - fejtette ki az elnök hozzátéve: a legtöbb, amit adhatnak, az a remény. A családok között kialakuló kapcsolatok reményt adhatnak arra, hogy ezt a régiót nem felejti el az anyaország, hanem gondol rájuk. Azt is remélik, hogy valóban élõ kapcsolatok alakulnak ki a családok között, akár közös nyaralások, gyerekcsereprogramok vagy egyéb támogatások formájában - jelezte. Paulik András, a kezdeményezést indító Családháló fõszerkesztõje kiemelte: a külhoni magyarság közül talán a kárpátaljaiak vannak a legnehezebb helyzetben életkörülményeiket és identitásuk megõrzését tekintve, ezért most elsõ körben rájuk fókuszálnak. Jelezte: a tervek között szerepel, hogy a kezdeményezést kiterjesztik a többi külhoni magyarlakta területre is.

A programra a [email protected] címen lehet jelentkezni a családról készül fotóval, rövid bemutatkozással. Ezt követõen online regisztrációs lap kitöltése után összekötik a határ két oldalán élõ családokat. Június végén családi találkozót is terveznek - jelezte.

A sajtótájékoztatóra összeállított háttéranyag szerint Kárpátalján 150 ezer magyar él, számuk azonban - elsõsorban az alacsony gyermekszám miatt - folyamatosan csökken. Megmaradásuk a jelenlegi bizonytalan helyzetben különös jelentõségû az egész nemzet szempontjából - írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!