2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Férfiasnak tartott szakmák a Lányok napjánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-26 11:44:32
Programozó, hacker, mérnök vagy autószerelõ - férfiasnak mondott, de korántsem csak férfiaknak való szakmákkal szakmákkal ismerkedhettek ma a középiskolások a Lányok napján. A cél, hogy minél többen merjenek a hagyományostól eltérõ hivatást választani maguknak. Ma az informatikusoknak és a mérnököknek csak a tizede nõ.

Az egyik legnagyobb autógyárban szerszámokat szerel össze Hidvégi Vivien. A 21 éves lány két éve dolgozik a gyártósoron. Azt mondja, mindig is férfias munkát szeretett volna vállalni. „A kihívás is motivált illetve a megmunkálás, (...). És ez az, ami vonzott, hogy ez olyan férfias!” – mondta a lány.

Ilyen és ehhez hasonló férfiasnak gondolt munkaköröket ismerhettek meg a középiskolás lányok a Lányok napján. Az ország 50 pontján több mint ezer diákot vártak.

Szoboszlai Beáta, a Nõk a tudományban egyesület ügyvezetõje azt mondta: a program célja, hogy inspirálja és bátorítsa a lányokat, hogy ne hagyományok vagy elvárások alapján válasszanak pályát, hanem merjenek nyitni olyan jövõorientált szakmák felé, mint például az informatikai vagy mérnöki tevékenységek.

A rendezvényen a háromdimenziós szimulációt, és a modellezést is kipróbálhatták a fiatalok.

Nagy segítség lenne az informatikai szektornak, ha több nõt tudnának alkalmazni - mondta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének fõtitkára. Úgy számolnak, hogy most több mint 10 ezer álláshely betöltetlen ebben a szakmában, ami szerinte a gazdasági növekedést is hátráltathatja. „Nagyon nagy mértékben segítené, hogyha a nõk is felfigyelnének erre a lehetõségre részmunkaidõs vagy bármilyen foglalkoztatás keretében megjelennének ezen a munkaerõpiacon. Mi örömmel várjuk õket, és hogyha sikerülne betölteni ezt a 10 ezer munkahelyet, az körülbelül 120 milliárd forint GDP-növekedést jelenthet egy év alatt” – fogalmazott Major Gábor.

Ma az informatikusoknak és a mérnököknek csak egytizede nõ. A cél, hogy a következõ években duplájára nõjön ez az arány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!