2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Jákon 800 éves évfordulót ünnepelnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-26 12:55:09
A monostor megalapításának 800 éves évfordulóját ünneplik ezen a hétvégén a Vas megyei Jákon, a háromnapos ünnepségsorozat Vigh Andrea Liszt-díjas hárfamûvész koncertjével kezdõdik pénteken este a jáki Szent György-templomban - tájékoztatták az MTI-t a szervezõk.

A koncerten fellép többek között a Savaria Szimfonikus Zenekar és a szombathelyi Madrigál Kórus, valamint a balogunyomi Belcanto Kórus is - fûzték hozzá.

Pénteken este egy gyalogtúra is indul majd Jákról, Kõszeg, az Írottkõ, Pornóapáti érintésével vissza Jákra, az éjszakai túra résztvevõi 60 kilométert tesznek meg. Szombaton különféle sportversenyeket, labdarúgó-mérkõzést, 800 méteres futóversenyt rendeznek, a jáki templom mellett pedig egészen vasárnap délutánig kirakodóvásárt is tartanak.

Az ünnepségsorozat csúcspontját a szombat este hat órakor kezdõdõ püspöki szentmise, amelyet Veres András szombathelyi megyés püspök celebrál, és amelyen részt vesz Várszegi Asztrik pannonhalmi fõapát, valamint Korzenszky Richárd tihanyi perjel, az áhítatban közremûködik a pannonhalmi Szent Márton Kamarakórus Áment Lukács vezényletével.

A szentmisét követõen Sebestyén Ernõ Liszt-díjas hegedûmûvész és Wolfgang Hamberger koncertjét, valamint a Bozsodi Vonósnégyes mûsorát hallgathatják meg az érdeklõdõk, végül a Hunyadi László és a Bánk bán címû operákból énekel áriákat Kiss B. Atilla Liszt-díjas tenor.

A jótékonysági koncertek célja a 13. századi román stílusú templom freskóinak, köztük a fõoltárt díszítõ, Szent Györgyöt ábrázoló freskónak a megmentése.

Az Árpád-kori templom homlokzati részét 2013-ban 150 millió forintos állami támogatással részben felújították, a templom teljes rekonstrukciója becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!