2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Százezrek járnak vissza a devizahiteleseknekForrás: globalpiac.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-27 12:21:34
Címkék: Bihari hírek
Százezer forintokat nyerhetnek a devizahitelesek annak a közérdekû pernek a révén, amelyet elveszített a legnagyobb magyarországi bank elsõ fokon.

A Fõvárosi Törvényszék ugyanis tisztességtelennek ítélte meg az OTP Bank Nyrt. és OTP Jelzálogbank Zrt. általános szerzõdési feltételeiben azt a rendelkezést, amely 2005 márciusa és 2007 októbere között felhatalmazta a két pénzintézetet, hogy egyoldalúan módosíthatja hitelszerzõdések az ügyleti kamatait és egyéb költségeit.

– A kikötés azért érvénytelen, mert a feleknek a szerzõdésbõl eredõ jogait és kötelezettségeit a jóhiszemûség és a tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan, indokolatlanul a fogyasztók hátrányára állapította meg – indokolta ítéletét a bíróság.

Ez pedig azt jelenti, hogy tízezernyi jelzálogalapú devizahitelesnek kell visszafizetnie a banknak az egyoldalú kamatemelésekbõl, árfolyamrés-növelésbõl, kezelésiköltség-drágításból fakadó pluszterheit, amennyiben az ítélet jogerõssé válik.

A Blikk számításai szerint ez akár több százezer forint is lehet, mivel a két és fél év alatt többször is emelte a bank az ügyleti kamatot és egyéb költségeket. Egy átlagos, 8 millió forintos, 15 évre felvett lakáshitelt vettünk alapul, amely eredendõen 5 százalék körüli kamat esetén 66 ezer forint volt a havi törlesztõrészlet. Ha már két százalékot emelt a bank, 75 ezer forint fölé ugrik a törlesztõ, vagyis 9 ezer forinttal nõ az adós terhe havonta, amit a törvényszék most érvénytelennek ítélt. Ez éves szinten 108 ezer forint. Ha pedig ez a jogtalannak minõsített emelés most is fennáll, akkor hat-hétszázezer forint jár vissza az átlagos adósnak, plusz a kamat.

A Blikk számításait a nyertes felperes, a Pénzügyi Ismeretterjesztõ és Érdek-képviseleti Egyesület (PITE) képviselõje, Lázár Dénes ügyvéd is helyénvalónak ítélte.

– Százezres nagyságrendû összeg járhat vissza az adósoknak – mondta Lázár Dénes.
Az ítélet nem jogerõs, az OTP arról tájékoztatta a Blikket, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Lázár azonban arra számít, hogy nem változik a jogerõs ítélet.

– Sokat nyomhat a latban, hogy az ítéletet hozó bíró, Darákné Nagy Szilvia, aki a legfelsõbb bírói testületnek, a Kúria elnökének, Darák Péternek a felesége – fogalmazott az ügyvéd, aki hozzátette: a PITE nem áll meg az OTP-nél, a többi bankot is elõ fogják venni, ha jogerõs lesz az ítélet.

– A mostani perrel kitapostuk az utat, azt gondolom ennél inkább csak könnyebb és egyszerûbb dolgunk lesz – jelentette ki a Blikknek Lázár Dénes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!