2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Szûrések éjszakája: több ezren voltak a vizsgálatokonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-29 08:38:18
Több mint 40 szûrõállomáson várták, fõként a 45 és 65 év közötti nõket.

Több ezren vettek részt ingyenes szûrõvizsgálaton tegnap, a Szûrések éjszakáján. Több mint 40 szûrõállomáson várták, fõként a 45 és 65 év közötti nõket. A szaktárca elõször hirdetett ilyen célzott szûrõprogramot. Azt ígérik: ezentúl megyénként egy hónapig lesznek célzott vizsgálatok.

A kaposvári Viktória Klubban mindenkinek volt már mellmûtéte. Rendszeresen járnak szervezett szûrésre, ezért idõben észrevették a csomót a mellükben. „Elsõ évben nem jöttem el, második évben eljöttem és kiszûrtek és nagyon gyorsan lepörgött minden, pécsi fõorvoshoz mentem, aki akkor még sebészként mûködött és meg is mûtött engem nagyon gyorsan” – mondta Disztl Mária, a klubtag.

Pénteken késõ éjszakáig lehetett ingyenes szûrõvizsgálatokon részt venni országszerte. Volt, ahol éjfélig tartottak nyitva a szakrendelõk. A többi között bõrgyógyászati, szájüregi, nõgyógyászati szûréseket és urológiai vizsgálatokat végeztek. Salgótarjánban a legtöbben melanóma szûrésen voltak. „Végre engem is fõorvosnõ át tudott így nézni, és ez az idõpont, mindenkinek megfelelõ, mert munkaidõ után jobban, kényelmesebben ide tudunk menni, nem kell rohanni, nem kell szabadságot kivenni” – mondta egy résztvevõ.

Sok férfi is részt vett az ingyenes késõ esti vizsgálatokon.

A statisztikák szerint csak minden negyedik ember megy el a kötelezõ szûrésekre. A szakemberek szerint pedig az idõben észrevett rákos megbetegedés jó eséllyel gyógyítható. „35 ezer férfit, nõt veszítünk el daganatokban, a nõk körében az emlõrák a leggyakoribb, minden 11. nõt érinti. Évente közülük 2300 nõtársunkat veszítjük el, holott a korán felfedezett daganat 80 százalékban eredményesen kezelhetõ” – mondta Dr. Szöllõsiné Maler Mónika, szûrési koordinátor.

A Szûrések éjszakáját Szócska Miklós még márciusban hirdette meg. Az egészségügyért felelõs államtitkár akkor azt mondta, a kormány célja, hogy egyre több ember járjon rendszeresen vizsgálatokra. Ezért egy úgynevezett stafétakampányt is indítanak, amely minden megyében egy hónapig tart majd. „Minden hónapban legalább egy megyében egy országos módszertannal zajló szûrési nap kell, hogy történjen, és ez nem fog megállni” – mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelõs államtitkár.

A tervek szerint módosítják a munka törvénykönyvet, hogy munkaidõben is el lehessen menni szûrésekre, valamint meghosszabbítják az emlõszûrõ állomások nyitvatartási idejét is. Továbbá elindul majd a szûrõkamion is, hogy a halmozottan hátrányos kistérségekben élõk is részt vehessenek a szûrõvizsgálatokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!