2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Népszerû az apás szülésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-02 21:22:35
Harminc éve választhatják a párok a debreceni szülészeti klinikán az apás szülést. Az idei Születés Hete központi témája az apaság kérdésköre.

Május elején tizedik éve rendezik meg a Születés Hetét. Idén országszerte hatvan helyszínen várják az érdeklõdõket, köztük május 7-én a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján.

A debreceni szülészeten 1984-ben vezették be a családközpontú szülési módot. Míg eleinte kevesen éltek azzal a lehetõséggel, hogy a kismamát egy hozzátartozója bekísérheti a szülõszobába, addig a tavaly született 2688 csecsemõ háromnegyede már édesapja jelenlétében jött világra.

Török Zsuzsa pszichológus egyértelmûen megerõsíti, hogy hosszú távon is pozitív hatással van a család életére, ha ezt a nagyon intenzív, úgynevezett „csúcsélményt” együtt tapasztalják meg. Ez ugyanis az anya, apa és az újszülött elsõ közös élménye, ezáltal jobban összekovácsolja a családot. Mélyebb lesz a kötõdés az apa és a gyermek között, és az apuka gondoskodó attitûdje is könnyebben alakul ki.

Szembetûnõ változás az is, hogy míg korábban átlagosan 24 éves korukban váltak édesanyává a nõk, addigra ma 30 éves koruk után vállalják elsõ gyermeküket.

A Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika könyvtárában május 7-én 9 órakor Póka Róbert klinikaigazgató megnyitójával kezdõdik az elõadássorozat. Az édesapa szerepérõl, a várandósok egészséges táplálkozásáról, a fizikai aktivitás pozitív hatásairól, a szoptatás fontosságáról, a jogszabályi változásokról is hasznos információkat kaphatnak a kismamák. A program zárásaként pedig a jelenlévõk megtekinthetik a szülõszobát és a gyermekágyas osztályt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!