2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Egyre gyakoribb a fogerózióForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-02 22:25:42
Címkék: Bihari hírek
A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak rendszeresen. Ezek egyrészt elõnyösek, de másrészt a fogakat kémiailag károsíthatják – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkezõ fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdõ hóhoz – magyarázza a szakember. Alig észrevehetõen fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszõbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékû a károsodás. Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona).

Dr. Tóth Zsuzsanna szerint félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszûri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás. Fogorvosi közremûködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetõség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre.

A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (például: gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitamin készítmények, szénsavas üdítõk, gyümölcslevek, energiaitalok, bor), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség: pl. reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is. A sav által megmart fogfelszín elõször felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy magok rágása) erõsen kophat a zománc réteg.

Jelentõsen gyorsítja a zománcréteg pusztulását a szénsavas üdítõk rendszeres fogyasztása is. Az igazgató tapasztalata, hogy egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, már a tejfogazatban is megjelenhet az erózió. Mindez összefügg a civilizáltsággal, jómóddal: szerinte a fiatalok egyre több szénsavas üdítõt fogyasztanak, ez is lehet az oka, hogy egyre több serdülõnél találkoznak az erózióval.

Az erózió megelõzhetõ, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

TANÁCSOK:
Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a fõétkezések alkalmával fogyasszunk, és ne tartogassuk a szájban, ne kortyolgassuk hosszan, hanem gyorsan nyeljük le, esetleg szívószálat használjunk.
Szénsavas üdítõitalok fogyasztása nem ajánlott.
Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása.
Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítõ hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külsõ réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
Cukormentes rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztás.
Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.
Fogmosásra kisfejû, puha sörtéjû fogkefét ajánlunk és kevésbé koptató fogkrémet.
Minden fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg fogorvos tanáccsal).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!