2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Szedd magad: az eperföldek már nyitásra készekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-02 22:32:55
Virágzik a földieper. Ha a következõ hetekben napsütéses idõ lesz, akkor már nem kell sokat várnunk, s már május elején fogyaszthatjuk a hazai termést.

A két legnagyobb hazai eperföldhálózat üzemeltetõi elárulták, mikor nyitnak, milyen árak várhatók, s mire célszerû ügyelni szedéskor annak érdekében, hogy a friss eper hosszabb ideig elálljon. Mielõtt a Szedd magad! eperföldekrõl szólnánk, egy jó tanács: ha az idén beszerezünk kisebb földieper töveket, melyeket kiültettünk a kiskertbe, akkor azok már az elsõ évben termõre fordultak. A tövek szomszédságában nagyjából 30 új eperhajtás nõhet, s jövõre szép mennyiségû eprünk lehet, majd évrõl évre több és több. Ha van hova kiültetni, érdemes tehát beruházni.

Hogyan szaporíthatjuk?

A földieper ostorindákkal szaporodik, ezek maguktól is legyökereznek a tõ körül, de ezt elõsegíthetjük úgy is, hogy nyáron még az anyatövön hagyva tejfölös pohárban, vagy a földbe benyomva meggyökereztetjük, vagy levágjuk és árnyékos, párás helyen gyakori öntözés mellett gyökereztetünk. Tõosztással is szaporíthatjuk.


A Szedd magadról

Az eperföldek nyitás után 5-6 hétig tartanak nyitva. Minden nap lehet szüretelni reggel 8-tól 19 óráig. A reggeli órákban érdemes menni, ekkor lehet a legtöbb, éjszaka folyamán beérett zamatos epret összegyûjteni. Az Erdbeerland Kft. jelenleg a fõváros közelében – Érden, Solymáron, a budakalászi Lupa-szigeten, Pomázon és Szigetszentmiklóson üzemeltet eperföldet. Munkatársuk tájékoztatása szerint legkésõbb május közepén nyitnak, pontos idõpontot egyelõre nem tudnak mondani. Az idõjárástól függ, hogy mikorra érik be az eper. Az árak várhatóan emelkednek, igaz, nem jelentõsen. Az elmúlt évben ezeken az eperföldeken egységesen 430 forint volt az eper kilója 10 kg alatt, ha valaki 10 kilónál többet szedett, kilónként 395 forintot kellett fizetnie. Az Eperország a nyugati országrészben, Rajkán két helyen, Vámosszabadin és Mosonmagyaróváron termeszt földiepret.

R. Nagy Veronika, a cég munkatársa elmondta: idén várhatóan bõ két héttel elõbb kezdõdik az eperszüret, május 10-e körül várható a nyitás. Az árakról egyelõre az Eperország sem tudott felvilágosítást adni. Tavaly 440 forint volt az eper kilója (10 kg alatt), 10 kiló felett 399 forintért lehetett szüretelni. Lényeges információ, hogy a kedvezményes ár kizárólag az egyben lemért eperre vonatkozik. "Változó, ki mennyit visz" – mondja Veronika. A legnagyobb mennyiség tavaly 350 kiló volt, ezt veszprémiek szedték lekvárfõzéshez. Edényt mindenki vihet magával, de azok is tudnak szüretelni, akik véletlenül arra tévednek; az üzemeltetõk felkészültek, vásárolható tõlük kosár, vödör.


Hogyan szedjük az epret?

Hagyjunk az epren legalább 1 centis szárat, így tovább eláll. Ha tépjük, már másnap erjedésnek indulhat.

Ne szemeteljünk!

Elõfordul, hogy a szüretelõk mûanyag flakonokat, üdítõs dobozokat, papírzsebkendõket hagynak maguk után. Mivel az eperföldek igen kiterjedtek, a szemetet az üzemeltetõk nagy idõráfordítás árán tudják összegyûjteni. Nemcsak õket, hanem egymást – szüretelõket – tiszteljük meg azzal, ha nem szemetelünk!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!