2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tovább bõvítik a magyar börtönök kapacitásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-05 14:27:39
Becslések szerint így öt év alatt 40 százalékkal nõ a magyar börtönök kapacitása. Az Európa Tanács a héten tette közzé jelentését, amelybõl kiderült: a tagállamok felében, köztük Magyarországon is, túlzsúfoltak a börtönök.

100 helyre 142 elítélt jut a magyar börtönökben. Ezt a túlzsúfoltságot bírálta leginkább most közzétett jelentésében az Európa Tanács. A kevés férõhely azonban nemcsak Magyarországon gond. A 47 országban elvégzett vizsgálat szerint, szinte minden második tagállamban túlzsúfoltak a büntetés-végrehajtási intézetek. A legrosszabb a helyzet a szerb, az olasz és a ciprusi börtönökben.

Itthon tavaly õsszel rendhagyó módon fogvatartottak bõvítették a Gyorskocsi utcai börtönt. Falakat bontottak, vakolatot vertek le, de segítettek a víz és az elektromos hálózat kiépítésében is. A 200 milliós bõvítési költség ötödét spórolták így meg, Cséri Zoltán, a Fõvárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka szerint mintegy negyven millió forint értéket állítanak így elõ.

A Gyorskocsi utcai volt az egyik legzsúfoltabb hazai börtön, dupla annyi elítélt élt itt korábban, mint amennyi hely volt. A két új emeleten, 20 új zárkát alakítottak ki.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint a túlzsúfoltság 30 éve probléma. Miközben ezzel küzdenek - mondja Csóti András - csak tavaly kétezerrel többen kerültek börtönbe, mint egy évvel korábban. A parancsnok elmondta, hogy a 2010 és 2013 között elkezdett bõvítési programban 741 új férõhely épült, idén pedig mintegy 1200 új férõhely van tervezés és elõkészítés alatt. 2015-ben további 2800 férõhely kiépítése van tervbe véve – tette hozzá.

Az Európa Tanács jelentése - rabokra hivatkozva azt is írja -, hogy a magyar börtönökben elõfordultak szóbeli vagy fizikai bántalmazások. A kormány szerint a börtönök személyzete mindig eleget tett törvényes kötelezettségének, és jelentette az ilyen eseteket. A panaszok száma pedig az elmúlt évekhez képest csökkent. És többször is kiderült, hogy a fogvatartottak, a jogszerû kényszerítõintézkedést vélték bántalmazásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!