2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Érettségi – Történelemtanárok Egylete: az utóbbi évek legjobb feladatsora volt az ideiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-08 10:22:38
Változatos, jól megoldható feladatsor volt az idei középszintû történelem érettségin, nagy szerepet kapott a forráselemzés. Gondot csak az okozhatott, ha az iskolákban az utolsó évben nem jutott idõ a rendszerváltás és az azóta eltelt idõszak tanítására – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerdán az MTI-nek.

Több kollégájával együtt úgy gondolják, hogy az utóbbi két-három év legjobb feladatsora volt az idei középszintû érettségin – közölte. Nagyon fontosnak tartják, hogy a feladatok változatosak voltak: nemcsak a politikatörténet, hanem a gazdaság, a kultúra, az életmód is megjelent bennük. Szintén pozitívum, hogy nagy szerepet kapott a különbözõ források, így képek, diagramok, táblázatok, primer és szekunder szövegek értelmezése, elemzése: az ezekhez tartozó feladatokban valóban a forrásokkal kellett dolgozni, nem pedig csak “alibiként voltak ott” – fogalmazott a pedagógus.

Hozzátette: ez azért is jó, mert a diákoknak erre a kompetenciára a hétköznapi életben is szükségük van. Kiemelte a bolsevik diktatúrával kapcsolatos, retusált képet használó feladatot, mert a rendszerre nagyon jellemzõ eszközt mutatott be, emellett felhívta a diákok figyelmét a képek változtathatóságának jelenkori lehetõségére is. “Ez mintaképe a jó érettségi feladatnak” – hangsúlyozta.

Nehézséget okozhatott viszont a visegrádi négyek gazdasági fejlettségére vonatkozó feladat, hiszen könnyen lehet, hogy a rendszerváltás utáni idõszakra már nem jutott idõ a tanításban. Bár Miklósi László véleménye szerint a feladat megoldható volt pusztán egy oszlopdiagram értelmezésével is, kérdésesnek nevezte, hogy az ehhez szükséges kompetenciafejlesztésre mennyi idõ jut a feszített tempót követelõ, hatalmas tananyag mellett.

A szervezet vezetõje szintén a nehezebb feladatok közé sorolta a helyi önkormányzatokra vonatkozót. Szerinte ez és a visegrádi négyekkel kapcsolatos feladat azzal a tanulsággal jár a tanárok és a diákok számára, hogy fontos idõt szakítani mind a rendszerváltásra, mind az azóta eltelt idõszakra.

Mint minden évben, idén is fontos lesz, hogy a javítókulcs pontosan milyen megoldásokat fogad el, például a holokauszttal kapcsolatos feladatnál a sárga csillag viselését illetõen milyen szakkifejezést vártak a feladatsor összeállítói – fûzte hozzá.

Miklósi László megjegyezte: az idei feladatsor kettesre vagy hármasra könnyedén megoldható volt, de ahhoz, hogy valaki ötöst kaphasson, nagyon figyelmesen kellett végigolvasnia a feladatleírásokat, mert könnyen pontot veszíthetett, aki rosszul értelmezte õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!