2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Kelet-európaiak még nem gyõztek: a magyar falu ezt is megpróbáljaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-08 10:29:36
Nemzetközi elismerésre tör a pár száz fõs zempléni Komlóska község, amely tavaly elnyerte a magyar falumegújítási pályázat elsõ helyét. A településen több mint kétszáz vállalkozás van bejelentve, köztük tengeri hajózással foglalkozó cég is. Komlóska úgy is vonzó a vállalkozásoknak, hogy a faluban nem lehet mobiltelefonálni.

Európa-bajnoki címet is szeretne Komlóska község, miután tavaly elnyerte a falufejlesztés legkiemelkedõbb minõségû megvalósításáért járó Magyarországi Falumegújítási Díj elsõ helyezését – mondta el a Hajnal-tájban Köteles László, a település polgármestere. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község a nemzetközi megmérettetésen Tihannyal együtt indulhat, amelyet a hazai versenyben egyébként maga mögé utasított.

A háromszáz lelkes falu politikusa szerint nem csak azért szeretnének nyerni az európai versenyen, mert kelet-európai település még nem gyõzött, hanem, mert az egyúttal a magyar önkormányzati rendszer elismerése is lenne. Köteles László szerint a Komlóskához hasonló kistelepülések legnagyobb eredménye az volt, hogy visszanyerték az önrendelkezési jogukat, saját vezetésük, saját gazdálkodásuk lett, ami náluk fejlõdést indított el. Hangsúlyozta: ma Magyarországon nagyon sok település a kihalás felé „rohan”, miközben a komlóskai modell egy-egy része átültethetõ más falvakba is, és így életben lehet tartani a hasonló, több száz éves múlttal, kultúrával, hagyományokkal rendelkezõ közösségeket.

A pár száz fõs Komlóskán kétszázhúsz vállalkozás van bejelentve, aminek oka a kedvezõ komlóskai adókörnyezet.  A képviselõtestület döntése szerint nem a helyi vállalkozásokra vetették ki azokat az adókat, amelyeket nem volt muszáj, így a községben nem kell iparûzési, építmény-, idegenforgalmi és kommunális adót sem fizetni.

A zempléni faluban megtelepedett vállalkozások között van tengeri hajózással és nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cég is. Köteles László hozzátette: egyre több nagyobb vállalkozás telepszik meg a községben, amely szerinte az bebizonyította, hogy kisebb mértékû kivetetett adóteher mellett is több lehet a település adóbevétele. A jelentõs növekmény annak köszönhetõ, hogy azokat az adókat, amelyeket a cégeknek muszáj leróniuk, például a gépjármûadót, a falunak fizetik meg.

A cégek úgy is megtelepedtek Komlóskán, hogy a faluban nincs térerõ, a községben a telefoncsörgés helyett a madárcsicsergés és a patakcsobogás az alapzaj.  Köteles László azonban hangsúlyozta, a helyiek nagy problémája, hogy az egyetemes szolgáltatók nem építik ki a mobiltelefonáláshoz szükséges infrastruktúrát, valamint, hogy szélessávú internet sincs a településen. Igaz, ez nem akadályozza a közösséget abban, hogy modern és jó minõségû életet éljen – tette hozzá.

A sárospataki járásban fekvõ Komlóska 3 ezer hektáros, hegyek által határolt zárt medencében fekszik. A településen nincs átmenõ forgalom, és 60 kilométeres körzetben vegyi üzem sem, ellenben a területnek rengeteg értékes gyümölcsfája van, valamint különleges ásványi lelõhelyek is találhatók a környéken – mondta még el a polgármester a Kossuth Rádió mûsorában. A miniszterelnökhöz fordultak a zempléniek és az abaújiakBemutatkozik az Országos Ruszin Önkormányzat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek