2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Vége az autóhitelnek Magyarországon?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-09 09:13:44
Az Autóhitel Alkusz Zrt. elemzése szerint a bankok újabban szinte kizárólag lízingkonstrukciókat ajánlanak a magánszemélyeknek. Az új szabályok szerint ugyanis már nem lehet opciós vételi jogot kikötni a gépjármûvekre a hitelszerzõdésekben.

A változás miatt így a hitelezõ bank - nem fizetés esetén - már nem veheti birtokba, és nem is tudja újraértékesíteni a hiteles autót - hangzott el a Ma reggelben.

Orbán Imre, az Autóhitel Alkusz Zrt. vezérigazgatója a Ma reggelben elmondta: a hitel és lízing közötti legfontosabb különbség a tulajdonjog. A hitel esetében az ügyfél a tulajdonosa az autónak, a lízingnél a teljes tartozás kifizetéséig a bank.

A szakember szerint mindeddig a konstrukciók népszerûsége között nem volt nagy különbség, ám az ügyfeleket jólesõ érzés tölthette el, hogy tulajdonosként szerepeltek a forgalmi engedélyben, de abban az esetben, ha nem fizették határidõben a bank által elõírt törlesztõrészleteket, a bank élhetett opciós elõvásárlási jogával, amit már a szerzõdéskötéskor kikötöttek elõre. Ez arról szól, hogy amennyiben az ügyfél nem fizet, egy egyoldalú vételi szándéknyilatkozattal a bank a tulajdonjogot magához ragadhatja. Ez adott a pénzintézeteknek lehetõséget arra, hogy az autót visszavegyék. A lízingben a bank a tulajdonos, nemfizetés esetén egyszerûen birtokba veheti az autót, vagyis ebbõl a szempontból eddig nem volt lényegi különbség a két lehetõség között - tette hozzá.

Az opciós elõvásárlási jogot az új Ptk. már nem tartalmazza, ami azt jelenti, hogy egy autóhitel mögött lényegében nincs fedezet. Emiatt pénzintézetek szinte kivétel nélkül felfüggesztették a hitelkonstrukciókat - mondta el Orbán Imre. Felhívta rá a figyelmet, hogy az új szabályozás csak az idén március 15. után megkötött szerzõdésekre vonatkozik, a korábban kötött hitelmegállapodásokra, amelyeket a régi Ptk. alapján kötöttek meg, ez a bizonyos opciós elõvételi jog fennáll.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a Magyarországon a hitel- vagy lízingszerzõdések 90 százalékát autókereskedésekben kötik az ügyfelek, amivel alapvetõen két probléma van: az egyik, hogy ezek a hitelek általában drágábbak, a másik, hogy az ügyfelek nem kapnak megfelelõ tájékoztatást. A szakember szerint utóbbinál nagyobb gond, hogy az ügyfelek ezt nem is várják el, így teljesen tudatlanul veszik fel ezeket a hiteleket.

Orbán Imre elmondta: a kereskedésekben gyakorlatilag nincs választási lehetõségük az ügyfeleknek. A szalonoknak általában több autófinanszírozóval van szerzõdésük, ezáltal elvileg több bank ajánlatát is át kellene adniuk, a gyakorlatban azonban ezt nem teszik meg, általában egy favorizált finanszírozójuk van, az õ ajánlatát teszik le az ügyfél elé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!