2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nem fog szupervírussá alakulni a világjárványt okozó influenzaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-02 16:25:52
Miért fertõzõképesebb a világjárványt okozó vírus?

Nem valószínû, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus szuperkórokozóvá alakuljon az õszi-téli szezonban - állítja egy amerikai tanulmány. Pedig a szakemberek éppen a vírus mutációjától félnek leginkább.

A Marylandi Egyetem kutatói görényeken kísérletezve jutottak arra a következtetésre, hogy az új vírus nem kombinálódik könnyen a szezonális influenza kórokozóival. Márpedig a genetikai rekombináció volna az a folyamat, amelynek eredményeként módosulna a vírus.



A kutatók ezt úgy állapították meg, hogy görényeket egyszerre fertõztek meg új és szezonális influenzával.

A mostani világjárványt okozó vírus biológiai fölényben van mindkét szezonális influenzatörzzsel szemben, és teljes mértékben alkalmazkodott az emberhez - magyarázta Daniel Perez virológus.



A világjárványt okozó vírus fertõzõképesebb, egyszerûen azért, mert új, így a gazdaszervezeteknek nincs még védekezõképességük ellene. Míg a régebbi szezonális influenzatörzsek már a szervezet ellenállásával találkoznak.

A marylandi kutatók azt tapasztalták, amikor a görényeket új és régi szezonális influenzával is megfertõzték, hogy gyakran alakultak ki légúti és emésztõszervi komplikációk.

Ez felveti azt a gondolatot, hogy talán a világjárványban tapasztalt súlyos megbetegedések és halálos esetek is többszörös fertõzésnek a következményei. A szakemberek ebben a kérdésben további kutatásokat sürgetnek.



Az amerikai tudósok még azt a következtetést vonják le, hogy mindenképpen szükség van ebben a szezonban az új influenza elleni oltásra.

A marylandi tanulmány a PLoS: Currents címû internetes tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!