2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Magyarok világtalálkozója Budapesten, Ópusztaszeren és SzegedenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-12 09:42:10
Koncertek, konferenciák, kiállítások, elõadások, kézmûves és népmûvészeti bemutatók, szépségverseny, különféle játékok és nemzetközi konyha is várja az érdeklõdõket a IV. Magyar Világtalálkozón május 18. és 25. között Budapesten, Ópusztaszeren és Szegeden.

Tanka László, a fõszervezõ Panoráma Világklub alapítója a programot ismertetõ budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a több más szervezet együttmûködésével megvalósuló idei eseménysorozatot a több száz fõs szervezõi csapat mintegy egy év alatt szervezte meg. A világtalálkozó nem más, mint egy határtalan összefogás értékeinkért - fogalmazta meg. Az idei találkozó díszvendége Kárpátalja lesz, jelképe pedig a Lelle nevû puli plüssfigurája, amely jelképesen a világ magyarságának összeterelésérõl gondoskodik.

A világtalálkozó programjainak egyik legfontosabb helyszíne a hatezer négyzetméteren felépített Világfalu lesz a Syma Rendezvényközpontban, ahová május 23. és 25. között várják az érdeklõdõket. A Világfaluban jurták mellett a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet és a Kézmûves sor várja a látogatókat. A Világklub pavilonban ott lesznek a külhoni klubok képviselõi többek között Amerikából, Brazíliából, Svédországból, Svájcból és Franciaországból - tette hozzá. A nagyszínpadon a népzenétõl az operetten át, a könnyûzenéig minden mûfaj helyet kap. Fellép többek között Balázs Fecó, Mága Zoltán, Varga Miklós és Vastag Csaba. Az Ezer torokból a legnépszerûbb tíz magyar népdal címû programon a Zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola kórusa és neves népdalénekesek közremûködésével a legnépszerûbb népdalokat énekelhetik el a látogatók. Itt rendezik meg a Világtalálkozó Szépe versenyt is.

A program részeként szakmai konferenciát is tartanak a Duna Palotában május 22-én A nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében címmel. A rendezvény fõvédnöke Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban május 20-án Gyere haza, várunk! címmel európai ifjúsági napot tartanak. Az egész napos rendezvény egy konferenciával kezdõdik, amelynek célja, hogy szellemi hidat építsen a határainkon túl és azon belül élõ magyarok között. A program résztvevõi beszélnek arról is, hogy a határokon túl miként tudják ápolni és közvetíteni a nemzeti értékeket. A Nemzeti összetartozás emlékmûvénél ünnepséget tartanak, amelyen fellép mások mellett Varga Miklós is, majd gálamûsorral folytatódik az esemény, amelyet a Magyar Vista Social Club fellépése zár.

A nyitó istentiszteletet Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal-templomban tartják május 18-án. Ezen a napon nemzetközi mûvészeti találkozót is rendeznek Szegeden, a Fekete Sas Szalonban. A találkozó hivatalos megnyitója május 19-én lesz Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ünnepségen adják át A Világ Magyarságáért közéleti és mûvészeti díjakat, az Összefogás a Magyarságért díjat, valamint a Tiszteletbeli Magyar címet. A rendezvény részletes programja IDE kattintva érhetõ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!