2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Az egészségügy komoly betegségeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-12 09:56:10
Az orvoshiány elõbb-utóbb a képzést és a betegellátást is akadályoztathatja.

Az alacsony bérek, a rossz munkakörülmények, a hierarchia és a hálapénz – dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint ezek az okok vezetnek leginkább a fiatal orvosok külföldre vándorlásához. Mint mondta, hazánkban az orvosok megbecsültsége rendkívül alacsony, a politika pedig úgy gondolkodik, hogy az alulfizetett doktorok a paraszolvenciából egészítsék ki jövedelmüket, holott – mint hangsúlyozta – a hálapénz adása a betegnek és az orvosnak is egyaránt kellemetlen. – A legtöbb fiatal orvos Angliába vagy Németországba megy dolgozni, de Európa-szerte orvoshiány van, így minden doktor talál magának munkát, aki elhagyja az országot, ugyanakkor mindenhol vannak problémák – jegyezte meg.
A szakképzés bánhatja

– A nyugati országokban leginkább a hosszú munkaidõ nehezíti meg a gyógyítók életét, ugyanis akár 24–36 órát kell dolgozniuk egyhuzamban – fogalmazott a szövetség elnöke. Hozzátette: az elmúlt négy évben a rezidensek egy része ösztöndíjprogramban vehetett részt, aminek eredményeképp csökkent a kivándorolt orvosok száma, de ezért cserébe szigorú feltételeknek kell megfelelniük, többek között a program letelte után meghatározott évet Magyarországon kell dolgozniuk, vállalva a kevesebb fizetést.

Dénes Tamás úgy véli, amíg nem oldódik meg a szakemberek megfelelõ bérezése, addig mind több fiatal doktor választja a külföldi munkavállalást. – Minden akciónk arra irányul, hogy a magyar orvosok itthon maradjanak, mivel ha az elvándorlás folytatódik, annak az lesz a következménye, hogy a betegek maradnak ellátatlanul. Egyre kevesebb az oktató orvos, ami a szakképzés és a minõség rovására mehet – fûzte hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!