2024. április 27. Szombat, Zita.
 
8 éves rekord: 3,5 százalékkal nõtt a magyar GDPForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 09:01:22
A GDP kedvezõ alakulása az ipar és az építõipar bõvülésének köszönhetõ, legutóbb 2006 negyedik negyedében mértek ekkora éves emelkedést.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,5 százalékkal nõtt az idei elsõ negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt elsõ gyorsbecslése szerint. A növekedés a KSH értékelése szerint elsõsorban az ipar és az építõipar bõvülésének köszönhetõ. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,2 százalékkal nõtt a GDP január-márciusban 2013 elsõ negyedévéhez képest, míg az elõzõ negyedévhez képest 1,1 százalékkal emelkedett.

A KSH fõosztályvezetõje az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 negyedik negyedévében volt hasonló mértékû éves GDP-emelkedés. Londoni pénzügyi elemzõk jóval 2 százalék feletti GDP-bõvülést vártak az idén január-márciusra éves összevetésben, a Capital Economics közgazdászai például 2,7 százalékos ütemre számítottak. Pozsonyi Pál beszámolt arról is, hogy éves összevetésben a pénzügyi szektoron kívül minden nemzetgazdasági ágban növekedés volt. Hozzáfûzte, hogy a beruházások is nõttek, de egyelõre nem tudható, hogy ez az állami megrendeléseknek köszönhetõ-e.

A magyar gazdaság növekedése 2013 második negyedéve óta folyamatosan gyorsult: 2013 április-júniusban 0,5, a tavalyi harmadik negyedévben 1,8, az utolsó negyedben pedig 2,7 százalékkal nõtt a GDP éves összevetésben a kiigazítatlan adatok szerint. Az elsõ negyedéves részletes GDP-adatokat június 4-én teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a csütörtökön közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az elõzetes számoktól.

Varga: Reménykeltõek az elmúlt hónapok gazdasági adatai

Az elemzõk és a kormány 2,3 százalékos elõrejelzését is meghaladhatja az idei növekedés, amelyben ráadásul egyre nagyobb szerepet kap a belsõ fogyasztás - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc címû mûsorában. A nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt hónapok adatai kedvezõ képet festenek a magyar gazdaság állapotáról, akár az ipari termelés növekedését, akár a kiskereskedelmi forgalom bõvülését, akár a foglalkoztatási adatokat vesszük számba. Arra a kérdésre, hogy az európai folyamatok nem veszélyeztetik-e a magyar növekedést, Varga Mihály hangoztatta: az európai adatok ugyan arra utalnak, hogy visszafogott a növekedés az EU-ban, ami általában meghatározó a magyar gazdaságra, ám a német adatok kedvezõbbek ennél, így joggal remélhetjük, hogy "a német gazdaság lokomotívja" maga után húzza majd a magyar gazdaságot, segíti a kedvezõ folyamatokat.

A gazdasági miniszter hangoztatta, hogy a magyar gazdasági növekedésben egyre nagyobb szerepet játszik a belsõ fogyasztás, ami arra mutat, hogy az a többletjövedelem, amely a fizetések emelésében például a pedagógusoknál, illetve a rezsicsökkentés hatásaként jutott a családokhoz, egyre inkább fogyasztásra megy és nem a megtakarítások növelésére. Arra a felvetésre, hogy londoni elemzõk újabb kamatvágásra számítanak, Varga Mihály azt mondta: jelenleg kivárás a jellemzõ a lakosság nagy részére. A lakossági megtakarítások és a lakossági készpénzhányad is nagymértékben nõtt az elmúlt hónapokban, és elõnyös, ha a kamatszint csökken, a hitelkamatok szintje is csökkenhet – emelte ki Varga Mihály. A hitelezési szektornak be kell indulnia, a bankoknak több termékkel, konstrukcióval kell elõállniuk, ebben komoly segítség, hogy az Exim Bankon és a jegybankon keresztül is komoly források állnak a vállalkozások rendelkezésére - tette hozzá.

A konjunktúraindex szerint a vállalkozások fejlesztésre, beruházásra vagy létszámnövelésre készülnek, ez pedig erõsíti a gazdasági növekedést – emelte ki Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter úgy ítéli meg, a beindult gazdasági növekedésre utal az is, hogy a foglalkoztatás bõvülésében egyre nagyobb arányt képvisel a versenyszféra. Az év elsõ két hónapjában már 50-50 százalékát adta a bõvülésnek a közfoglalkoztatás és a piaci szektor.

NGM: az idei gazdasági növekedés jobb lehet a vártnál

0,3-0,6 százalékponttal meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket - közölte a szaktárca az elsõ negyedéves GDP-adatok megjelenése után. A vártnál kedvezõbb elsõ negyedéves GDP-adatok tükrében a magyar gazdaság 2014-es növekedése 0,3-0,6 százalékponttal meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön a KSH-jelentés kiadását követõen. Az elsõ negyedéves adatok alátámasztják, hogy a magyar gazdaság egészséges, fenntartható pályára állt, ami az elkövetkezõ negyedévekben is fennmaradhat - hangsúlyozta közleményében a minisztérium. A kedvezõ kilátásokat egyaránt megalapozzák az ipar, illetve az építõipar rendelésállományának adatai, az üzleti bizalom fokozatos javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése - fûzték hozzá.

A KSH elõzetes adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) - az elemzõi várakozásokat alaposan meghaladva - 3,5 százalékkal nõtt az idei elsõ negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,2 százalékkal nõtt a GDP 2013 elsõ negyedéhez képest, míg az elõzõ negyedévhez képest 1,1 százalékkal emelkedett. Londoni pénzügyi elemzõk jóval 2 százalék feletti GDP-bõvülést vártak az idei elsõ negyedévre, s más piaci elemzõk is legfeljebb 2,7 százalékos növekedést prognosztizáltak. Közleményében az NGM üdvözölte, hogy az adatok nyolcéves rekordot jeleznek a gazdasági növekedésben és jelentõsen meghaladják a piaci várakozásait.

Az NGM kiemelte, hogy - bár a nemzetközi adatokat csak késõbb hozzák nyilvánosságra - az elõzetes információk alapján Magyarország ezzel a teljesítménnyel az Európai Unió és a régió élvonalába tartozik. A kiugró növekedéshez legerõteljesebben továbbra is a termelõ szektorok járultak hozzá. Jelentõsen bõvült mind az ipar, mind az építõipar kibocsátása. Emellett a szolgáltató szektor is egyre nagyobb mértékben támogatta a növekedést. A szolgáltatások és a fogyasztás élénkülése egyaránt segítette a kereskedelem bõvülését. A kedvezõ turisztikai adatok a vendéglátásra, az ipari termelés emelkedése pedig a szállítás ágazatra hatott kedvezõen. A régóta gyengélkedõ pénzügyi szektor teljesítményét számottevõen javították az EXIM Bank és a jegybank hitelprogramjai - elemezte az NGM. Az elõzõ két negyedévben kibontakozó növekedés egyre határozottabban egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetû gazdaságot jelez, ami abból látszik, hogy a jelentõs exporttöbblet mellett a belsõ kereslet is komoly húzóerõt jelentett - olvasható az NGM kommentárjában.

A minisztérium rámutatott arra is, hogy a növekedés gyorsulása mellett az egyensúlyi mutatók tovább javultak: a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány továbbra is 3 százalék alatt maradt. Az erõteljes növekedés tényezõi között az NGM külön kiemelte a háztartások fogyasztását, amit a foglalkoztatottság bõvülése mellett a kedvezõ inflációs folyamatokon keresztül a reáljövedelmek emelkedése is támogatott. Másrészt a beruházási dinamika erõsödése figyelhetõ meg, ami elsõsorban a vállalati szektor növekvõ aktivitásával, illetve az uniós források gyorsuló felhasználásával függ össze. A gazdasági gyarapodás a munkaerõpiacra is kedvezõen hat, amit jól szemléltet, hogy a foglalkoztatottak száma tovább bõvült, egy év leforgása alatt 260 ezer ember tudott új munkát találni. A kedvezõ munkaerõ-piaci folyamatokhoz a versenyszféra is egyre jelentõsebb mértékben járul hozzá - állapította meg az NGM.

Meglepõdtek az elemzõk a rendkívüli GDP-adaton

Kellemes meglepetésként értékelik az elemzõk az elsõ negyedéves, szinte minden várakozást felülmúló GDP-növekedést. Ezek alapján várhatóan még gyorsabban növekedhet 2014-ben a magyar gazdaság. Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje rendkívüli mértékûnek nevezte az elsõ negyedévben látható (év/év alapon) 3,5%-os GDP-növekedést. Kommentárjában megjegyezte: ez jelentõsen meghaladja az Erste 2,3 százalékos várakozását és a piaci elõrejelzéseket is. Az év/év alapú gazdasági bõvüléshez azonban nagymértékben hozzájárult az is, hogy a KSH szezonalitás kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony viszonyítási bázis - teszi hozzá. Ha a gazdaságot a szeptember-december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1 százalék a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves növekedéssel. Mindezektõl eltekintve is igen erõs negyedévet zárt a magyar gazdaság - mutat rá. A friss számok tükrében az eddig várt 2,3%-nál is jobb lehet idén a GDP-növekedés, akár 2,5-3% közötti tartományban is lehet - vetíti elõre az Erste elemzõje.

Balatoni András, az ING vezetõ közgazdásza kommentárját azzal kezdi, hogy "öveket becsatolni". A szakember emlékeztet arra, hogy a 3,5%-os éves növekedés kedvezõbb a saját 3%-os várakozásánál és utoljára 2006 végén láthattunk ilyen gyors növekedést. "Akkor elsõsorban az állami keresletélénkítés, fûtötte a magyar gazdaságot, a költségeit pedig kamatostul megfizettük a válság ideje alatt" - idézi fel. "Bár a GDP részletes struktúrája még nem áll rendelkezésünkre, a havi termelési adatokból következtetni lehet, melyek voltak azok a faktorok, amelyek hozzájárultak a gazdasági felgyorsulásához. Az ipari termelés több, mint 8 százalékkal emelkedett az elsõ negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához képest. A bõvülést elsõsorban az export hajtja, mivel a belföldi értékesítés továbbra sem túl acélos. A kivitelt keresleti és kínálati hatások is élénkítik. A keresleti hatás elsõsorban az egyre robusztusabb külpiaci konjunktúrával magyarázható, míg a kínálati hatás a korábban hazánkba települt jelentõs autóipari kapacitások termelésének felfutásával áll összefüggésben. Ez azt eredményezi, hogy arányaiban több hazánkban gyártott autó kerülhet német/osztrák/olasz stb. autószalonokba, ezzel gyorsítva a kivitel felfutását" - magyarázza az elemzõ. "A költségvetési beruházások jól követik a választási ciklusokat, ebbõl a szempontból ez az év sem tûnik kivételnek. A költségvetési invesztíciók felfutása érdemben növelte az építõipar termelését, így az a növekedés másik fontos forrásává vált" - tette hozzá.

Balatoni András szerint fontos kérdés, hogy ezt a növekedési dinamikát meddig képes fenntartani a hazai gazdaság. "Egészen pontosan az a kulcs, hogy a növekedést meddig tudjuk fenntartani a külsõ és a belsõ egyensúly veszélyeztetése nélkül. Az idei konvergenciaprogramból is kiderült, hogy a költségvetési politika lazítóvá vált a 2012-es szigorú gazdálkodást követõen. Ez a lazítás a ciklikusan kiigazított költségvetési deficit romlásában érhetõ tetten. Nyilvánvaló, hogy ezen az úton nem mehet tovább sokáig az állam, mivel ebben az esetben ismét az eladósodás pályájára állítaná az országot. A monetáris lazítást, azaz a kamatcsökkentést, valamint a Növekedési Hitelprogramot nem akadályozza az infláció. Sõt a negatív fogyasztóiár-index, valamint az alacsony inflációs alapmutatók további lazítást indukálnak" - fogalmaz. Várakozása szerint a gazdasági növekedés éves átlagban elérheti, vagy meg is haladhatja a 3 százalékot az idei évben, de jövõre csak kisebb mértékû bõvüléssel, 1.9%-kal számol. A szakértõ a kilátásokat részletezve kiemeli: a költségvetési kereslet növekedése megáll az idei évet követõen, ez pedig hatással lesz az építõiparra, míg a lakáspiac csak lassan tér magához. Emellett újabb költségvetési béremelésekre sincs fedezet, ami pedig a szolgáltató szektorban csapódhat le.

Kiegyensúlyozottabb lett a gazdasági növekedés, már nem csak egy-két szektor miatt bõvül a magyar GDP. A magyar növekedési szint ugyanakkor hosszabb távon nem fenntartható, az idei második negyedévben már lassulhat a magyar gazdaság bõvülési üteme Török Zoltán, a Raiffeisen vezetõ elemzõje szerint. Az elemzõ kiemelte, hogy az állam erõteljesen jelen van a robusztus növekedésben, ám üdvösebb lenne, ha több teret hagyna a versenyszférának. Érezni lehetett az elõzetes statisztikai adatokból, hogy erõs lesz a növekedés, mi 3 százalékot vártunk a legutóbbi elõrejelzésünkben – fejtette ki Török Zoltán, a Raiffeisen vezetõ elemzõje az idei elsõ negyedévi GDP-adatot kommentálva. Az építõipar, ipar is jól muzsikált, emellett a kiskereskedelmi forgalom is bõvült, illetve a nettõ export is jelentõsen javult az idei év eddigi részében.

A Raiffeisen vezetõ elemzõje megjegyezte, hogy az idei elsõ negyedéves, illetve a leendõ féléves GDP-növekedésben még jelentõs szerepet játszik a tavalyi rosszabb bázisadat is, vagyis alacsonyabb szintrõl indult a felívelés. Ez a növekedési szint Török szerint ugyanakkor nem tartható, õ az idei elsõ félévre 2,5-3, a másodikra pedig 1,5-2 százalékos növekedést vár. Az elemzõ hangsúlyozta, hogy az állam jelentõs szerepet vállal a növekedésbõl: a tavalyi 1,1 százalékos GDP-bõvülésbõl felhasználási oldalon az állam 0,7 százalékot tett hozzá, a nettó export pedig 0,4 százalékot. Az állam idén is "odateszi" magát: zajlik az uniós források nagyobb felhasználása, jelentõs a közösségi fogyasztás, a jegybank hitelprogramjai is hozzájárulnak az erõteljesebb növekedéshez. A Raiffeisen vezetõ elemzõje ugyanakkor úgy gondolja, hogy az állam 0,5-1 százaléknál nagyobb arányban tudna hozzájárulni az éves növekedéshez, a többit már a versenyszféra produkálja. Szerinte kiegyensúlyozottabb lett a növekedés, már nem csak egy-egy szektor bõvül, hanem szinten minden területen javul a gazdasági aktivitás, nem az államon fog múlni, hogy lesz-e 2,5-3 százalékos az éves növekedés.

Túlságosan hozzászoktunk ahhoz, hogy nincs növekedés, leginkább stagnálunk, ezért is lehet talán sokaknak meglepõ ez az adat – mondta Török. A Raiffeisen elemzõje azonban hozzátette, hogy bár az idei és a jövõ évi növekedés erõteljesebb lehet, 2016-ban a 2007-2013 uniós költségvetési ciklus pénzügyi zárása miatt – ez 2015 végén zárul – kisebb huppanás lehet az EU-s pénzek felhasználásában, vagyis akkor az állami beruházások szintje csökkenni fog. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a nagyobb állami szerepvállalásnak megvan a maga ára: az állam elvonja a jövedelmet a vállalkozói szférától és a versenyszféra növekedési képességeit visszafogja. Török szerint azonban szerencsésebb egy olyan gazdaságpolitikai modell, amelyben az állam szerepe kisebb, több teret hagynak a magánszektornak, és kevésbé jelenik meg a piaci szférában a jövedelemelvonás, mivel így gyorsabb lehet a gazdasági növekedés. Ez igazából ugyanakkor hitvita, gazdaságpolitikai döntés, hogy mekkora szerepet szán egy kormány az államnak a gazdaságban – tette hozzá Török.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!