2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Babakötvény: óriási a megugrásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 12:41:20
Tavaly november óta két és félszeresére nõtt a kincstári Start-számlák száma, amelyek 60 százalékát az új, kedvezõ feltételû Babakötvény generálta - írta az azenpenzem.hu a Magyar Államkincstár adataira alapján.

Tavaly november óta két és félszeresére nõtt a kincstári Start-számlák száma – tudta meg az Azénpénzem.hu a Magyar Államkincstártól. Az összes eddig nyitott számla 60 százalékát az új, nagyon kedvezõ feltételû Babakötvény generálta. Akad, aki majdnem százmillió forintot fizetett be gyermeke jövõjére. Lenne azonban hová továbbfejlõdni, hiszen még mindig jócskán félmillió darab feletti a passzív számlák száma.

A Kincstár a 2013. novemberi alig több mint 17 ezerrel szemben az idén május 12-én már közel 42 ezer Start-számlát tartott nyilván. Nem egészen hat hónap alatt így, korábban példátlan módon, két és félszeres a növekedés. A számlákon tartott pénz nagysága is megugrott, az átlagos megtakarítás már 165,4 ezer forint (ez az összeg 2009-ben még mindössze 45 ezer forintot tett ki). Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik, hogy a Start 2012 õszi átalakítása óta már nincs befizetési korlát. Ezt az is mutatja, hogy – mint azt a Kincstárnál elmondták – akad számla, amelyre a szülõ 99 millió forintot fizetett be. Ez persze egyáltalán nem jellemzõ, a tízmillió forint feletti megtakarítások száma tizenöt, és egymillió forintnál többet is mindössze a számlák 1,8 százalékán tartanak.

Mindez nyilvánvalóan nem független attól, hogy a Kincstár 2013. december 2-ától megújította a Start-számlákra helyezhetõ államkötvényt. Az azóta már nevében is Babakötvény (korábban csak a babák születésekor adott életkezdési támogatást nevezték így) induló kamata 8,7 százalék volt. A 19 éves futamidejû papír minden évben három százalékponttal az elõzõ évi infláció felett fizet (a kamatokat évente újra befektetik). A 2014. februárban született gyerekeknek ugyan az elsõ sorozatnál már jóval kevesebb dukál, de a jelenlegi piaci környezetben a 4,7 százalékos kamat is igen vonzónak számíthat.

A bankok többsége már mintha feladta volna

A bankok közül (amelyek még vezethetik a korábban megnyitott Start-számlákat) csak egyetlen akad, ahol még ezt meghaladó kamatot lehet elérni). A többség láthatóan nem igazán töri magát az ügyfelek megtartásáért. A Budapest Bank mától vitte lejjebb az aktívabban takarékoskodók számára kínált kamatot, így már alig több mint egy százalékot fizet az itt tartott pénzre. A CIB, az OTP és a Sberbank április végére tette közzé új – kivétel nélkül csökkentést tartalmazó – feltételeit, a K&H már április közepén lépett.

Azzal együtt azonban, hogy – mint arról az Erste beszámolt – a Kincstár a bankok Start-számlás ügyfeleit levélben és telefonon is felkeresi, vigyék át megtakarításaikat, a váltások száma még igen csekély. A Kincstár tájékoztatása szerint a szülõk eddig mindössze 3379 számlát vittek át. Az életkori korlát eltörlése (2012. október elsejétõl Start-számla nyitható a 2006. január 1-jét megelõzõen született gyermekek javára is, legalább 25 ezer forint befizetésével, bár az életkezdési támogatás már nem jár) ennél több, a Kincstár adatai szerint összesen 4446 számla nyitását generálta eddig.

Bár nagyon impozánsok a számok, még lenne hová fejlõdni. A 2014. május 11-i állapot szerint a kincstárnál 575 606 Start-letéti számla van (ezeken helyezik el a gyermek születésekor az állam által biztosított egyszeri 42,5 ezer forinton életkezdési támogatást). Mindaddig pedig, amíg a szülõ Start-számlát nem nyit (amit már csak a Kincstárnál tehet meg), addig csak ez a „babakötvény” gyarapszik. Aki tehát gyermeke jövõjét anyagilag is szeretné segíteni, annak érdemes lépnie (így további állami támogatás is szerezhetõ).

A passzív számlák – tehát amelyeknél a szülõ nem foglakozik azzal, hogy az eredeti „babakötvényt” bármilyen módon gyarapítsa – száma jelenleg még mindig meghaladja az 530 ezret. Az életkori korlát eltörlése miatt azonban ennél potenciálisan jóval többen használhatnák ki, hogy további támogatással és kedvezõ kamatok mellett gyûjtögethetnek gyerekük jövõjére.

A kincstári Start-számlákon összesen a 2013. decemberi 3,58 milliárd forinttal szemben az idén május közepére már majdnem 7 milliárd forint gyûlt össze. Ezek az adatok a kamatokat és a szülõi befizetések után jóváírt 10 százalékos állami támogatásokat is tartalmazzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!