2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ezt jobb, ha tudod: ezért ne dobd ki a sárga csekketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 13:02:35
Mivel a lakosság közel 80 százaléka még mindig postai csekkel fizeti számláit, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a befizetési bizonylatok megõrzésének határidejével.

A készpénzátutalási megbízás, ismertebb nevén a sárga csekk használata a lakosság körében továbbra is töretlen népszerûségnek örvend - derül ki a Magyar Posta Zrt. válaszából. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a magyarok közel 80 százaléka még a postai sorban állást részesíti elõnyben az elektronikus fizetésekkel szemben. Mivel a többség nemcsak a közüzemi-, távközlési számláit fizeti így, hanem például bírságokat, hiteltörlesztést, ezért nagyon fontos, hogy bármikor tudjuk igazolni, hogy megtörtént a befizetés. Ugyanakkor számos, egymásnak ellentmondó információt lehet azzal kapcsolatban hallani, hogy egy vagy öt évig célszerû megõrizni a bizonylatot.

Sem az öt, sem az egy év nem pontos. Az ELMÛ úgy nyilatkozott, hogy a villamosenergia-kereskedõ és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási, valamint a hálózati szolgáltató és a felhasználó közötti hálózathasználati szerzõdésbõl eredõ polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdõdik. Ugyanígy két év vonatkozik a többi közmûszoláltatói cégre is.

A változás információink szerint 2011. október 1-jén lépett életbe. Az ezutáni dátum után befizetett csekkekre már a kétéves szabályozás vonatkozik, azonban a korábbi bizonylatokat még öt évig érdemes megõrizni. Legtovább tehát még 2016 októberig célszerû vigyázni a korábban befizetett csekkekre, jogvita esetén pedig a vita lezárásáig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!