2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Évezredek alatt kerüli meg csillagát egy exobolygóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-19 10:25:57
Egy hatalmas gázóriás több ezer év alatt kerüli csak meg saját csillagát, a köztük lévõ távolság is óriási.

Egy nemzetközi kutatócsapat közvetlen képalkotással fedezett fel egy újabb gázóriást, amelynek pályája, valamint a saját csillagától mért távolsága miatt további érdekességeket kínált. Kiderült, hogy az exobolygó több ezer év alatt tudja csak megkerülni csillagát, ez pedig leginkább a köztük lévõ óriási távolság számlájára írható.

A felfedezés módjából kiindulva nem meglepõ, hogy egy igencsak méretes bolygóról van szó, amely durván tízszer nagyobb tömegû, mint a Jupiter. Ez a GU Psc névre keresztelt csillag körül kering, mintegy 155 fényévre saját Naprendszerünktõl. A méret eleve megkönnyíti a felfedezést, bár ehhez több teleszkóp adatait használták fel, hogy nagyobb biztonsággal igazolják vissza az eredeti megfigyelést. Ebben szerepet játszott a Gemini Obszervatórium, az OMM (Observatoire Mont-Mégantic), a CFHT (Canada-France-Hawaii Telescope), valamint a W. M. Keck Obszervatórium is, amelyek több eltérõ tartományban követték nyomon a csillagot és annak bolygóját. A kutatók az infravörös sávot részesítették elõnyben, hiszen a bolygók felszíne jóval hûvösebb, mint a csillagoké.

Maga a GU Psc b éppen 2000 csillagászati egységre (300 milliárd km-re) kering saját csillaga körül, vagyis 2000-szer távolabb van attól, mint a Föld a Naptól. Ez már önmagában rekordnak számít az eddig felfedezett exobolygók katalógusában, de a keringési idõ miatt sem kell szégyenkeznie, hiszen ez nagyjából 80 ezer földi évnek felel meg. A csillag méretét illetõen mintegy harmada a Napnak, kora mindössze 100 millió év körül lehet, hiszen azon fiatal csillagok csoportjának tagja, amelyre a csillagászok AB Doradus összefoglaló néven hivatkoznak. Az ilyen csillagok kedvelt célpontnak számítanak a szakmán belül, mivel a körülöttük keringõ bolygók még kihûlõben vannak, így felfedezésük is könnyebb.

Az elkövetkezõ években újabb hasonló párosokra bukkanhatunk majd, annál is inkább, mert eddig nem gondolták, hogy ilyen óriási távolságokra és ilyen hosszú ideig is keringhetnek bolygók saját csillaguk körül (emlékeztetõül, a Plútó keringési ideje 248 év).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!