2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mi a hála ára mifelénk? ForintosítvaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-03 15:43:32
A hálapénzzel kapcsolatban évtizedek óta számtalan találgatás, tévhit jelent meg. Nagyságát a különbözõ felmérések, tanulmányok szélesen szórva közölték. A legáltalánosabb vélekedések elítélik...

Debrecen – A hálapénzzel kapcsolatban évtizedek óta számtalan találgatás, tévhit jelent meg. Nagyságát a különbözõ felmérések, tanulmányok szélesen szórva közölték. A legáltalánosabb vélekedések elítélik, és azt mondják, hogy gátló tényezõ az egészségügy fejlõdését illetõen.

De miért is adják?

Éppen ezért a Patika Egészségpénztár belefogott egy kezdeményezésbe, ami arra irányult, hogy minden eddiginél körültekintõbben felmérje a hálapénzzel kapcsolatos attitûdöket, adásának okait, a ráfordított kiadásokat. Az adatfelvételt 2008 novemberében kezdték és öt hónapon keresztül végezték. A megkérdezés módja nagyrészt önkitöltõs kérdõív volt, kiegészítve telefonos interjúkkal és szóbeli megkérdezéssel. Az értékelhetõ kérdõívek száma 2188. Munkájukhoz a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és a Corvinus Egyetem Marketing tanszékének munkatársai is jelentõs segítséget nyújtottak, hogy még szélesebb körben végezhessék el az adatgyûjtést.

Mekkora összeget?

A paraszolvencia elterjedtségét jól mutatja, hogy az érvényes választ adók 72%-a adott valakinek hálapénzt. A felmérõk által tételesen kigyûjtött becslések különbözõ idõpontokban 5,8-100 milliárd forint közötti összegértéket mutattak. A kórházi orvosnak adott „zsebpénz” legkisebb összege – a válaszadók szerint – 1000 forint volt, és ez az összeg elmehet egészen 500 ezer forintig is. A családi egy fõre jutó jövedelem nagyságának növekedésével is jellemzõen a kórházi ellátást honorálják jobban a megkérdezettek. A kórházi orvosnak adott hálapénz a legfelsõbb jövedelmi csoportba tartozóknál közel kétszerese a legalsóbb jövedelmi csoportba tartozókéhoz képest. Életkor szerint az aktív középgeneráció (31–50 év között) ad az átlagosnál nagyobb arányban hálapénzt. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy valamennyi hálapénztípus tekintetében a válaszadók azt feltételezik, hogy „mások” magasabb összeget adnak. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a kórházakban érzik magukat a betegek; a válaszadóknak majdnem a fele vélte úgy kérdésre válaszolva, hogy szolgáltatást is csak az átadott borítéknak köszönhetõen kapott. Ez az arány a rendelõintézetben negyven, a háziorvosoknál 34 százalék, tehát ugyancsak magas. Az is kiderül a felmérésbõl, hogy a jobb szolgáltatáshoz általában nagyobb arányban érzik szükségesnek a hálapénzt az emberek, mint egyáltalán a szolgáltatások hozzáférésénél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!