2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Egyre nõ a melanómás betegek száma MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-24 17:21:30
Évente négyszáz halálos áldozatot követel a melanóma, azaz a festékes bõrrák Magyarországon, és a megbetegedések száma az elkövetkezendõ hat évben akár másfélszeresére is nõhet – közölték szakemberek a Magyar Dermatológiai Társulat melanómáról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Olyan halálos, legfõképp fiatalokat és nõket érintõ betegségrõl van szó, amely komoly anyagi befektetés nélkül, odafigyeléssel és évente minimum egyszeri szûrõvizsgálattal megelõzhetõ – hangoztatta Bata-Csörgõ Zsuzsanna, a társulat elnöke.

Oláh Judit, klinikai onkológus, a Szegedi Tudományegyetem docense hangsúlyozta: Magyarországon májusban és júniusban kiugróan magas számú betegnél ismerik fel a bõrrákot, hiszen ekkor sokkal többen mennek el szûrõvizsgálatra. Ez a május elején tartott melanóma napnak és a nyári idõszakot megelõzõ felvilágosító kampánynak köszönhetõ. A szakember elmondta: a melanómánál életmentõ a korai felismerés, hiszen sebészi kimetszéssel szinte százszázalékosan gyógyítható.

Magyarországon évente csaknem kétezerre tehetõ az újonnan felismert melanómás betegek száma. Az elváltozást idõben kell felismerni, hiszen az egymilliméteres tumornál 98 százalékos, míg egy négymilliméteres daganat esetében már csupán 55 százalékos az ötéves túlélési arány – hívta fel a figyelmet Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, bõrgyógyász-onkológus.

Lengyel Zsuzsanna követendõ példaként Ausztráliát említette, ahol a legmagasabb a melanómás megbetegedések száma, ugyanakkor magas a túlélés aránya. Összehasonlításként elmondta: míg Magyarországon minden ötödik bõrrákos beteget elveszítenek, addig Ausztráliában minden tizedik megbetegedett számára végzetes a melanóma. Ez az arány a nyolcvanas években Ausztráliában indult SunSmart (napozz okosan) elnevezésû, a napfény elleni védelemre figyelmeztetõ oktatási programnak köszönhetõ.

A szakértõk a kockázati tényezõk között említették a világos és az erõsen anyajegyes bõrt, a nagy dózisú napsugárzást és a genetikai hajlamot. Intõ jel lehet, ha az anyajegy asszimetrikussá válik, körvonala elmosódik, színe sötétté esetleg világossá válik vagy megnövekszik, ilyen esetekben mindenképpen bõrgyógyászhoz kell fordulni – figyelmeztettek.

Azt tanácsolják, hogy délelõtt 11 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk a napon, viseljünk kalapot és hosszú ujjú inget, használjunk fényvédõ krémet és kerüljük a szolárium használatát, hiszen a mesterséges forrásból származó UV sugarak ugyanannyira veszélyesek, mint a napból származó sugárzás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!