2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Pollenhelyzet – Emelkedik a pázsitfûfélék és a kora nyári gyomok pollenkoncentrációjaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-24 19:12:44
A melegedõ idõ miatt ismét gyorsan emelkedik a levegõben lévõ virágpor mennyisége, így erõsödhetnek az allergiások tünetei – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint a tavaszi fák pollenszórása ugyan a végéhez közeledik, viszont megkezdõdött a kora nyári gyomok és a pázsitfûfélék virágzása.

Az elkövetkezõ napokban elsõsorban a pázsitfûfélék pollenje lehet jelen magas koncentrációban, sõt helyenként a nagyon magas szintet is elérheti. A hétvégén a meteorológiai elõrejelzés szerint ismét lehetnek záporok, zivatarok, de ennek hatására is csak átmenetileg és helyenként csökkenhet a pollenkoncentráció.

A közlés szerint elkezdõdött a csalánfélék virágzása is, pollenkoncentrációjuk várhatóan az ország nagy részén eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Hetek óta tart a lórom és az útifû pollenszórása is, virágporuk mennyisége viszonylag lassan emelkedik, de helyenként ez is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Ezzel párhuzamosan a tavasszal virágzó fák pollenszezonja a végéhez közeledik, már csak a kevésbé jelentõs allergénnek számító fenyõfélék virágpora lehet jelen közepes, esetleg magas mennyiségben. Alacsony koncentrációban elõfordulhat még a levegõben a bodza, a dió, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. A kültéri allergén gombák koncentrációja emelkedik, elérheti a közepes, vagy a magas, esetleg a nagyon magas szintet is.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a pollenkoncentráció csökkentésért a kert- illetve földtulajdonosok is sokat tehetnek, a nyári gyomok esetében rendszeres fûnyírással, kaszálással javítható a helyzet.

A parlagfû is megtalálható már a földeken, de még nem virágzik, a növény most jellemzõen 15-20 centiméter magas. Ebben az állapotában még könnyû gyökerestõl kihúzni a földbõl. Emlékeztetnek, hogy a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfû virágzását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!