2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Virágzik a falusi turizmus: több a turista, mint a szálláshely?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 08:40:44
Virágzik a falusi turizmus: egyre nagyobb az igény a vidéki pihenésre és kikapcsolódásra, a Nyíregyházára és környékére érkezõ turisták száma is nõ.

Ahogy közeleg a nyár, egyre többen készülnek hosszabb szabadságra. Az élelmesebbek már hónapokkal elõtte lefoglalják a szállodák vagy a vendégházak szobáit, míg a nyugodtabbak a jó szerencsére bízzák magukat, mondván: majd lesz valami. Hát, nem is olyan biztos…

Nyíregyháza számos építészeti, természeti kinccsel várja a turistákat, ezek közül is kiemelkedik a sóstói pihenõ és szórakoztató övezet, melyet nemcsak a megyében és az országban, de a határainkon túlról is sokan látogatnak minden évben. Kikapcsolódni vágyóból tehát nincsen hiány, de mi a helyzet a szállásokkal?

– A turisták száma nem csökken, sõt, már a határon túlról is egyre inkább kíváncsiak Nyíregyházára. Egyre több a szálláshely is, de évek óta azt tapasztaljuk, hogy mindig több a látogató, mint amennyit a város be tud fogadni. Sóstón a turisták összekötik a kellemeset a hasznossal, így legtöbbjük az állatkertet vagy az élményfürdõt is felkeresi. Az pedig, hogy egyre több helyen fizethetnek Erzsébet utalvánnyal a készpénz helyett, még tovább erõsíti az ide utazók szimpátiáját – mutatott rá Mogyorós Judit, a Nyírség Turizmusáért Egyesület elnöke.

– A városban található nagyobb hotelek mellett keresettek a magánszálláshelyek, a tematikus és az aktív turizmus is hódít: biciklis csoportok csillagtúraszerûen 2–2 naponta máshol pihennek meg, közben feltérképezik a megyét. Azoknak, akik ezeket üzemeltetik, rá kell jönniük, hogy az igényesség a legfõbb mozgatórugója a sikernek, a szállásokra költeni kell amellett, hogy az erre vonatkozó adókat is fizetik. Az anyagi vonzat miatt sokan nem vállalják az üzemeltetést. Az egyesület a mentális nevelés taktikájával segíti a vállalkozók munkáját, hiszen nem büntet, hanem figyelmeztet és segít – fogalmazott Mogyorós Judit, s hozzátette: leginkább a 30–40 év körüli vállalkozók nyitottak erre, akik tisztában vannak azzal, hogy ezen a területen nemcsak bevétel, kiadás is akad.

Tivadar elsõ számú turistacsalogatója a kiépített Tisza-part, de a szabadstrandon kívül emlékparkok, tanösvények várják a kikapcsolódni vágyókat.

– Hosszú ideje prioritást élvez nálunk a falusi turizmus, 1993 óta foglalkozunk vendéglátással, mostanra 8–10 család kínál szállást a hozzánk látogatóknak – mondta el érdeklõdésünkre Danó Sándor polgármester.

– Az árterületi övezetben több nyaralóház épült, ezek mellett az E.ON és a református egyház tulajdonában van egy-egy negyven férõhelyes üdülõ, utóbbi az ifjúságot fogadja minden évben, de a Tisza-parti szabadidõ táborban egyszerre nyolcvan gyereket is el tudunk szállásolni. Büszke vagyok az elmúlt négy esztendõben épült két 5–5 szobás vendégházunkra is, ami teljes mértékben megfelel a XXI. századi igényeknek – tette hozzá Danó Sándor, aki azt is elárulta: nyáron ezek a szálláshelyek folyamatosan telt házzal üzemelnek.

Nagyart nem hiába nevezik a Szatmár kincses szigetének, a megye harmincnyolc kastélyából három a mindössze 729 lelkes községben található, de az épített mellett természeti örökséggel is büszkélkedhetnek az itt élõk, hiszen Nagyarban tör az ég felé az a fa, amely alatt Petõfi Sándor a Tisza címû versét írta.

– Hat család kínál szállást a faluban vendégeskedõknek, a Luby-kastélyt üzemeltetõ vállalkozó pedig faházak építésébe kezdett, ahol – ha elkészülnek – szintén megpihenhetnek majd azok, akik több napot szeretnének nálunk eltölteni – tudatta Tóthné Guti Ibolya, a település elsõ embere, aki a turizmusfejlesztéshez kötõdõ terveirõl is beszámolt.

– Szeretném átépíttetni a régi iskolát: nyári táborhely lehetne a gyerekeknek, vagy vendégház a kirándulóknak, de ez egyelõre még csak álom, ami reméljük, hamarosan valóra válhat – mondta Tóthné Guti Ibolya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!