2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Beállította a melegrekordot az áprilisForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 09:51:56
Az idei április ugyanolyan meleg volt, mint 2010 áprilisa, amikor az eddigi legmelegebb középhõmérsékletet mérték globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

Idén áprilisban a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,77 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhõmérséklet a 20. századi 13,7 Celsius-fokos átlagnál, és elérte a 14,47 Celsius-fokot. A szárazföld fölötti hõmérséklet 1,35 Celsius-fokkal, a tengerek felszínén mért hõmérséklet 0,55 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. század átlagánál.

Az északi féltekén még nagyobb felmelegedést mértek: a szárazföld fölötti hõmérséklet 1,54 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlaghõmérsékletet. Szibéria középsõ részén kiugróan magas volt a melegedés, legkevesebb 5 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagos térségbeli áprilisi hõmérsékletet.

Az eurázsiai kontinens több mint felén, Észak-Afrikában és Mexikó nagy részén szintén az átlagosnál jóval magasabb hõmérsékletet mérték. Csak Észak-Amerika középsõ és keleti részén volt az átlagosnál hûvösebb az április. A déli féltekén a negyedik legmagasabb hõmérséklet-emelkedést jegyezték fel a felmérések kezdete óta, 0,82 Celsius-fokkal volt magasabb a földfelszíni és tenger feletti középhõmérséklet a térségbeli átlagnál.

Kelet-Ausztrália egyes térségeiben és Indonézia nyugati részén szintén rekordmeleget mértek. Csak Dél-Amerika egy részén volt az átlagosnál hûvösebb a térségbeli középhõmérséklet.

Európában Nagy-Britanniában a harmadik legmelegebb áprilisi középhõmérsékletet mérték a feljegyzések 1910-es kezdete óta, 1,8 Celsius-fokkal magasabbat az átlagnál. Norvégiában is 2,4 Celsius-fokkal volt magasabb az áprilisi átlaghõmérséklet az 1981-2010-es átlaghoz képes. Dániában a negyedik legmelegebb áprilist jegyezték. 3,0 Celsius-fokkal magasabb volt a havi átlaghõmérséklet.

Az év elsõ négy hónapjában a középhõmérséklet szerte a világon, 0,64 Celsius-fokkal volt magasabb és elérte a 12,6 Celsius-fokot, ami a hatodik legmelegebb ilyen periódus a feljegyzések kezdete óta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!