2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Jövõ héten mutatja be emberes ûrkapszuláját a SpaceXForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 10:47:39
A SpaceX jövõ héten csütörtökön szeretné bemutatni Dragon ûrkapszulája emberes változatát, mely reményei szerint néhány éven belül asztronautákat szállíthat fel és le a Nemzetközi Ûrállomásról.

Az emberes jármû az automata Dragon teherszállító frissített változata. A teherûrhajó már három missziót elvégzett a NASA-nak, amellyel 1,6 milliárd dolláros szerzõdést kötöttek 12 ilyen küldetésre.

A SpaceX az emberes Dragont a NASA Commercial Crew Programjának financiális segítségével végzi, amelynek célja 2017-re legalább egy magánfejlesztésû amerikai asztronauta taxi szolgálatba állítása. A program révén szeretnének véget vetni a függésnek az orosz Szojuz ûrhajóktól, melyek az ûrsiklóflotta 2011-es nyugdíjazása óta az egyetlen módot kínálják az ûrhajósoknak, hogy elérjék a Nemzetközi Ûrállomást (ISS) és onnan hazatérhessenek.

A NASA emberes ûrhajózással kapcsolatos programja más cégeket is támogat. Többek között a Boeinget és a Sierra Nevadát, ezek segítségével a CST-100 ûrkapszulát és a Dream Chaser ûrrepülõgépet fejlesztik.

Míg Elon Musk, a SpaceX alapítója abban reménykedik, hogy szerzõdést nyer a NASA-nal az ûrhajósok szállítására, még nagyobb tervei vannak. Szeretné, ha a SpaceX elsõsorban az emberiséget segítené abban, hogy más bolygókon is megvethesse lábát, különösen nagy szerepet szán a cégnek egy állandó marsi kolónia felállításában.

Ennélfogva keményen dolgoznak, hogy gyorsan alkalmazható, többször használatos rakétákat fejlesszenek, amelyek Musk szerint igen lecsökkentenék az ûrrepülés költségeit. Áprilisban, a Dragon fellövésekor például sikerült a Falcon-9 rakéta elsõ fokozatát puha óceáni landolással visszahozni a Földre. Hazatért a Dragon teherszállító kapszula2016-ban indulhat a Dream Chaser miniûrsiklóA Boeing mobiltechnológiát is tervez ûrkapszulájába

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!