2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kozmikus ütközés hozta létre a cseljabinszki meteoritotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-27 10:02:15
A kutatók szerint az aszteroida, melyrõl a cseljabinszki meteorit letörhetett, óránként mintegy 4800 kilométeres relatív sebességgel rohant bele egy másik égitestbe.

Kozmikus ütközés hozta létre a cseljabinszki meteoritot - erõsítették meg orosz és japán kutatók, miután elvégezték az orosz nagyváros felett tavaly februárban felrobbant égitest kõzettöredékeinek elemzését.

A körülbelül 20 méter átmérõjû meteorit 2013. február 15-én csapódott a Föld légkörébe, és harminc kilométeres magasságban hatalmas erõvel felrobbant. Korában is feltételezték, hogy anyaégitestjérõl egy ütközés során törhetett le - írta a Tohokui Egyetem Ozava Sin vezette kutatócsoportja a Scientific Reports címû tudományos lapban.

Az új elemzés adatai szerint az aszteroida, melyrõl a cseljabinszki meteorit letörhetett, óránként mintegy 4800 kilométeres relatív sebességgel rohant bele egy másik égitestbe. A földi becsapódás után megtalált kõzetek analízise során a kutatók jadeit ásvány szokatlan formájára bukkantak, amelyet a meteorit üveges erei zártak magukba.

A kõzetelemzés alapján az anyaégitest legfeljebb 290 millió évvel ezelõtt ütközött egy másik, körülbelül 150 méteres kozmikus szikladarabbal. A meteorit történetének ismerete segíthet, hogy a világûr hasonló, a Földre veszélyt jelentõ lövedékeinek keletkezését jobban megértsék - írták a kutatók.

A cseljabinszki meteorit a történelem egyik legnagyobb dokumentált kozmikus becsapódása. A B612 nevû amerikai magánalapítvány szerint az ezredforduló óta legalább 26 nagy méretû meteorit ütközött a Földnek, robbanóerejük több száz kilotonna TNT erejének felelt meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!