2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Maláriára immunis gyerekek segítik a védõoltás kutatásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-28 08:47:44
A kutatás tanzániai gyerekek ezerfõs csoportjával kezdõdött, életük elsõ éveiben rendszeresen vettek tõlük vért.

A maláriára természettõl fogva immunis tanzániai gyerekek segítik a kór elleni védõoltás kutatását - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Tanzániában gyerekek egy csoportja természetes ellenállást mutat a maláriával szemben. Szervezetük olyan ellenanyagot termel, amely megtámadja a kórt okozó parazitát. Amikor az anyagból elõállított készítményt egerekbe injekciózták, megvédte az állatokat a betegségtõl - idézte a BBC hírportálja a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

Fõemlõsökön is ki kell próbálni, és emberi tesztekre is szükség lesz, hogy értékelni tudják, lehet-e vakcina az ígéretes ellenanyagból - írták a kutatók. Hihetetlenül nehéz harcolni a maláriát okozó élõsködõ ellen. Évmilliók evolúciója tanította meg arra, hogyan alkalmazkodjon az emberi immunrendszerhez, ijesztõ ellenfél. A kutatás azonban elég erõteljes bizonyítékát adta annak, hogy jó vakcinajelöltet kaptunk - mondta Jake Curtis, a Brown Orvosi Egyetem Rhode Island-i Nemzetközi Egészségkutató Központjának igazgatója.

A kutatás tanzániai gyerekek ezerfõs csoportjával kezdõdött, életük elsõ éveiben rendszeresen vettek tõlük vért. A gyerekek egy kis csoportjánál - hat százalékuknál - természetes immunitás alakult ki a lakóhelyükön igen elterjedt malária ellen. A többi gyerek nem vált ellenállóvá.

Azt a specifikus ellenanyagot keresték, amelyet csak az immunis gyerekek szervezete állított elõ, a többieké nem. Azt találták, hogy az ellenanyag a maláriát okozó parazitát életciklusa legfontosabb szakaszában támadja meg: a vörösvértestekben ejti csapdába, ezzel megakadályozza, hogy az egész testben elterjedjen.

Egerek kis csoportján kipróbálták az ellenanyagot, és az eredmények arra utalnak, hogy védõoltásként is mûködhet. A beoltott egerek kétszer olyan hosszú ideig éltek, mint az oltatlanok, és az elõbbiek vérének parazitaszáma kétszer olyan alacsony volt, mint a másik csoporté - összegezte Curtis.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai alapján a malária 2012-ben több mint 600 ezer ember halálát okozta, az esetek 90 százaléka Fekete-Afrikában történt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!