2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Zöld szervezetek üdvözlik, hogy nem épül sícentrum a NormafánálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-31 12:09:42
Nem építenek a Harangvölgyig érõ sípályát a Normafánál, és újabb épületeket sem akar építeni a XII. kerület.

Nyolc zöld civil szervezet üdvözli Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester nyilatkozatát, amely szerint mégsem épül sícentrum a kerülethez tartozó Normafánál.

A Normafa Természetesen koalíció - amelynek tagjai a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a CEEweb, a Greenpeace, a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország - MTI-hez eljuttatott közleményében Pokorni Zoltánnak a csütörtöki Népszavában is megjelent nyilatkozatára reagáltak.

A kerületvezetõ arról beszélt: nem építenek a Harangvölgyig érõ sípályát a Normafánál, és újabb épületeket sem akarnak elhelyezni a területen. Elmondása szerint ugyanis a hobbisízõket kiszolgáló helyiségek - csomagmegõrzõ, büfé, tusoló - elhelyezhetõk a meglévõ épületekben.

A Normafa védelméért fellépõ civil koalíció - mint írták - korábban is hangsúlyozta, hogy a tavaly nyár óta tervezett fejlesztések károsították volna a természeti értékeket. A kirándulóhely nem csak a Budai Tájvédelmi körzet része, az Európai Unió Natura 2000 hálózatához is tartozik. A sajátos körülmények között fennmaradt idõs erdõk és gyepterületek változatos élõvilágnak adnak otthont, és ez kiemelkedõ érték - húzták alá.

A közlemény szerint a koalíció a XII. kerületi önkormányzattal folytatott május 8-i megbeszélésen kifejezte, hogy példaértékûnek tartják a polgármester körültekintõ módszerét, felelõsségteljes egyeztetési folyamatát és a népszavazás meghirdetését. Üdvözölték az önkormányzat szándékát, hogy részt kíván venni a zöldszervezetek szakemberei által javasolt közös terepbejáráson a Normafán, illetve azt, hogy összefoglalót kíván küldeni a további egyeztetések sikere érdekében a jelenlegi tervekrõl és a Natura 2000-es természetvédelmi vizsgálat pillanatnyi állásáról.

Pokorni Zoltán május 20-án jelezte, hogy a kerület egy mindenki által elfogadható változatot keres a fejlesztés irányával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket valamennyi érdekelt csoport véleményének figyelembevételével igyekeznek megtervezni - írták.

Hozzáfûzték: a kijelölt sétautak karbantartására, padok, esõbeállók, csomagmegõrzõk és más, a gyalogosok igényeit szolgáló fejlesztéseket éppúgy fontosnak tartják, mint a történelmi épületek felújítását. A területhasználat jelenlegi problémáinak - hulladékkezelés, ellenõrizetlen terepkerékpár-használat, parkolási gondok - megoldását szintén támogatják. A zöld szervezetek továbbra is együtt kívánnak mûködni a kerülettel, leginkább a természetvédelemmel, környezeti neveléssel kapcsolatos fejlesztések - tanösvények, nevelési központok - kialakításában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!