2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Elemzõ: biztosan lesz valamiféle ellenzéki összefogásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-03 11:57:59
A következõ idõszak nagy kérdése nem az önkormányzati választások eredménye, hanem, hogy a baloldali ellenzék egy nagy pártban tömörül-e 2018-ra, vagy marad a három osztatúsága – mondta a Kossuth Rádióban Csizmadia Ervin elemzõ.

Várható volt, hogy lemond MSZP-elnöki posztjáról Mesterházy Attila, az áprilisban és májusban elvesztett két választás után. Két ilyen vereséget követõen a pártelnököknek nincs nagyon értelme tovább játszani – fogalmazott a 180 percben Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemzõ Központ igazgatója.

Az elemzõ szerint nagyjából tavaly október, az ellenzéki összefogás  óta látni lehetett, hogy az az ellenzék közönsége Mesterházy Attilát a tág baloldali spektrum egyszerûen nem fogadja el vezetõjének.

Az MSZP elmúlt négy évét áttekintve az elemzõ hangsúlyozta, nagyjából 2010 és 2012 között úgy tûnt, hogy baloldalon az MSZP lesz az egyetlen párt, mert Bajnai Gordon azt nyilatkozta, kivonul a politikából, Gyurcsány Ferenc pedig kilépett a szocialista pártból. 2012-2013 a második szakasz, amikor Bajnai Gordon bejelentkezik a baloldal megújításának a szándékával.  A harmadik szakasz 2013-2014, amikor bejelentkezik Gyurcsány Ferenc is, és hárompólusúvá válik az, ami 2010-ben még egy pólusúnak látszott. Ez óriási kihívás volt az MSZP-nek, amely 1990-tõl 2014-ig lényegében privilegizáltan volt jelen a baloldalon – mondta az intézetigazgató.

Csizmadia Ervin szerint a nagy kérdés az, hogy a baloldali ellenzék egy nagy pártban tömörül-e 2018-ra, vagy marad a három osztatúsága, ráadásul ehhez még hozzá jönne, hogy van két további ellenzéki párt is, az LMP és a Jobbik. Egy ötpárti ellenzéknek, amelynek tagjai sok esetben egymás ellen dolgoznak, vajon milyen esélye lesz legyõzni négy év múlva, vagy bármikor a Fideszt? – tette fel a kérdést az elemzõ.

Az õszi önkormányzati választásokra valamiféle ellenzéki összefogás biztosan lesz, de a döntõ kérdés nem az, hogy mi történik a helyhatósági voksoláson, hanem, hogy lesz-e versenyképes baloldal, merthogy pillanatnyilag nem az, és ez tekinthetõ a legnagyobb problémájának. Még ha a mostani fõpolgármestert, Tarlós Istvánt sikerülne is leváltani, és többséget szerezni, attól nem lenne versenyképes a magyar baloldali ellenzék. Mindenki abban érdekelt a baloldalon, hogy ezt a problémát hosszú távon oldják meg – mondta a Kossuth Rádió mûsorában Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemzõ Központ igazgatója. Így értékelik a pártok Mesterházy lemondásátBaja: Botka és Tóbiás alkalmas MSZP-elnökjelöltLemondott Mesterházy AttilaMesterházy: jelen formájában nem megy tovább az összefogásSzanyi: A szombati választmányi ülésen nem lesz szó személyi kérdésekrõl

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!