2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
KSH: nõtt az exporttöbbletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 06:08:22
Címkék: Bihari hírek, ksh
Az elsõ negyedévben 5,1 százalékkal nõtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette hétfõn a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A május 8-án közölt elsõ becsléshez képest a hivatal megerõsítette az export negyedéves növekedési ütemét, és hajszállal csökkentette az importét a korábban közölt 4,0 százalékról. Ennek megfelelõen a kiviteli többlet is nõtt a korábban jelzett 1,917 milliárd euróról.

Márciusban az export volumene 12,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg euróban 7,3 százalékos volt a növekedés. Importban hasonlóképpen, a 13,3 százalékos volumennövekedés nagyobb volt az euróban számolt 8,6 százalékos emelkedésnél. A márciusi exportérték növekedési üteme szeptember óta a legmagasabb volt, az importban tavaly áprilisban mért hasonló dinamikát a KSH.

Az elsõ negyedévben a kivitel volumene 8,8, a behozatalé 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forintban mért exportárak 0,8 százalékkal meghaladták a tavaly elsõ negyedévit, az importárak viszont 0,1 százalékkal elmaradtak attól. A forint 3,9 százalékkal leértékelõdött az euróval szemben, míg a dollár árfolyama alig változott. Az import árszínvonalának csökkenését alapvetõen az energiahordozók árának 4,2 százalékos és a nyersanyagok 2,8 százalékos esése okozta miközben az élelmiszerek importja 3,1, a gépek és szállítóeszközöké 0,5 százalékkal drágult.

Exportban a gépek, szállítóeszközök kivitele volumenben 8,9, euróban 6,4 százalékkal nõtt. A növekedés mögött a hazai autógyárak folyamatosan felfutó termelése áll, a közúti jármûvek kivitele másfélszeresére ugrott. A KSH jelentése szerint ezzel párhuzamosan a gépjármû alkatrészek importja is 40 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kivitel volumene 17,5, euróértéke 11,3 százalékkal nõtt. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene az elõzõ hónapok emelkedõ trendjét folytatva - az alacsony bázisszint több mint másfélszeresére emelkedett. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselõ kukoricaexport forintértéke csökkenõ árak mellett mintegy háromnegyedével, a búzáé negyedével haladta meg a tavalyi elsõ negyedévit.

Importoldalon a gépek és szállítóeszközök behozatala 10,4 százalékkal nõtt volumenében és 6,7 százalékkal euróban. Az energiaimport 15,3 százalékkal csökkent euróban, miközben a vásárolt mennyiség csak 7,7 százalékkal volt kevesebb. A kõolaj és kõolajtermékek valamint a gáz behozatalának volumene egyaránt a múlt év elsõ negyedévi szint alatt maradt, ugyanakkor a márciusi beszerzések már meghaladták az egy évvel korábbit, míg a villamos energia importjának volumene az idõszak egészében jelentõs mértékben nõtt - közölte a KSH.

A kivitel 7,3 százalékkal nõtt a múlt év elsõ negyedéhez képest az Európai Unió többi tagállamába, míg az onnan származó import 12,5 százalékkal nõtt, minek következtében az exporttöbblet 453 millió euróval csökkent ugyan, de így is 2,838 milliárd euró volt. Az EU-n kívüli világgal folytatott kereskedelemben az export 2,5, az import 15,4 százalékkal maradt el a tavalyi elsõ negyedévitõl, így a kereskedelmi deficit 751 millió euróval 1,208 milliárd euróra csökkent.

Az Ázsiába irányuló export 12,2, az onnan vásárolt import 10,4 százalékkal csökkent a múlt év elsõ negyedévéhez képest - derül ki a KSH hétfõn kiadott részletes jelentésébõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!