2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Áder: Minden NATO-tagország számíthat az Egyesült Államok támogatásáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 08:12:22
A magyar polgárok nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, biztonságban érezhetik magukat, és azt gondolom, hogy ez a legfontosabb - jelentette ki a köztársasági elnök. Áder János idézte Barack Obama amerikai elnök szavait, aki többször is kijelentette, valamennyi NATO-tagállam, így Magyarország is számíthat az Egyesült Államok támogatására.

Barack Obama amerikai elnök a tíz kelet-közép-európai rendszerváltó ország elnökeivel tartott keddi varsói munkaebédjén többször megismételte, hogy valamennyi NATO-tagország számíthat az Egyesült Államok támogatására - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a lengyel fõvárosban magyar újságíróknak nyilatkozva.

Az amerikai elnök nyilatkozatát idézve, amely szerint senki nem veheti el Önöktõl, amit az elmúlt 25 évben építettek, a magyar államfõ kijelentette: ez a mondat és a több mint kétórás beszélgetés egésze arról gyõzött meg engem, hogy Magyarország polgárai jól döntöttek, amikor az 1997. novemberi népszavazáson a NATO-hoz való csatlakozás mellett álltak ki. Obama ma több alkalommal, nyilvánosan és zárt ülésen is megismételte, hogy valamennyi NATO-tagállam, így Magyarország is számíthat az Egyesült Államok támogatására. A magyar polgárok nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, biztonságban érezhetik magukat, és azt gondolom, hogy ez a legfontosabb - jelentette ki.




A köztársasági elnök elmondta, hogy a beszélgetésen az ukrajnai válság, az energiaellátás biztonsága és a NATO jövõje voltak a legfontosabb témák. Utalt arra, hogy a NATO jövõjérõl szeptemberben Walesben alapos, mélyreható tanácskozást tartanak.

Az amerikai fegyveres erõk európai jelenlétének növelése ügyében Áder János szerint a visegrádi országok között nincs véleménykülönbség. Ami a NATO költségvetését illeti, emlékeztetett arra, hogy Magyarország eddigi vállalásainak nem tett eleget, és a kormány úgy döntött, hogy 2016-tól folyamatosan igyekszik elérni azt a szintet, amely a tagországok átlagának tekinthetõ.

Az a kérdés, hogy ezt a tempót gyorsítani kell-e vagy sem. Több ország ugyanis azt vállalta és javasolta, hogy a GDP (bruttó hazai termék) magasabb százalékát fizessük be a NATO-költségvetésbe, hogy ezáltal biztonságunk még nagyobb legyen a jövõben - mondta Áder János.

A rendszerváltás 25. évfordulóját a visegrádi országok és Németország együtt ünnepli, egymás országában a folyamat egy-egy ottani fontos eseményére emlékezve. Varsó után, június 16-án, Nagy Imre mártír miniszterelnök újratemetésének 25. évfordulóján Budapest kerül sorra. Magyarország erre az évfordulóra egész napos rendezvénysorozattal készül, amelynek programját meglepetésnek szánja - tette hozzá késõ esti nyilatkozatában Áder János köztársasági elnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!