2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Európai viszonylatban is kiemelkedõen nõtt a magyar GDPForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 09:54:15
Címkék: Bihari hírek, gdp
Három és fél százalékkal nõtt a bruttó hazai termék 2014 elsõ negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Ilyen magas növekedés Magyarországon kívül csak Lengyelországban volt a 28 európai uniós tagállamból. A gazdaság teljesítményéhez szinte valamennyi ágazat hozzájárult, ami szakértõk szerint azt mutatja, hogy egészséges szerkezetben emelkedik a GDP. Elemzõk külön kiemelik a lakossági fogyasztás erõsödését, amit a legfrissebb kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak.

Hamarosan egy több mint 200 lakásból álló ház épül a fõvárosi Corvin Negyedben.

Az elsõ negyedévben az építõipar több mint 25 százalékkal növelte teljesítményét. Ez döntõen az ipari beruházásoknak és a közúti fejlesztéseknek volt köszönhetõ.

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója a Híradónak nyilatkozva úgy vélte: az ágazat még a mostaninál is jobb eredményekre képes. „Ahhoz az szükséges, hogy a magasépítés - így például az irodaépítés, hotelépítés, legfõképpen a lakásépítés - újabb megrendeléseket kapjon. Ehhez ugyanakkor szükséges lenne, hogy a lakásvásárláson az áfateher, ami most a lakások vételárának mintegy egynegyede, csökkenjen- mondta az ingatlanfejlesztõ.

Az építõipar bõvülése segítette leginkább a GDP-nek a várakozásokhoz képest jelentõs, 3,5 %-kal növekedését az elsõ három hónapban. De az ágazatok többsége is jól teljesített.

Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezetõ elemzõje azt mondta: egy egészséges szerkezetû növekedés alakult ki Magyarországon, hiszen az ágazatok döntõ többségében jelentõs bõvülés bontakozott ki. Az ipar, ezen belül a feldolgozóipar, az építõipar, a szolgáltatások, illetve a lakossági fogyasztáshoz köthetõ szegmensek komoly húzómotorok voltak, és várhatóan ez az egészséges szerkezetû növekedés a következõ negyedévekben is fennmarad – tette hozzá.

A Statisztikai Hivatal szerint hónapról hónapra egyre többet költenek a magyarok. Ez meg is látszik a boltok forgalmán. „Az elmúlt évben megszokottak ellenére 2014 elsõ hónapjaiban egyáltalán nem esett vissza a forgalom, sõt, el lehet azt mondani, hogy az egy évvel korábbi azonos idõszakhoz képest jelentõsen bõvülni tudott. Ebbõl arra következtethetünk, hogy a háztartások számára nagyobb az elkölthetõ pénz mennyiség” - mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A Statisztikai Hivatal felmérése szerint áprilisban 4 százalékkal nagyobb volt a forgalom a boltokban, mint egy éve. Elemzõk szerint a lakossági fogyasztás megerõsödése a gazdaság tartós növekedését segítheti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kedvezõ kilátásokat megalapozzák az ipari rendelés-, illetve az építõipar szerzõdésállományának adatai, valamint a növekvõ beruházások is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!