2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Az EKB pénzügyi ajánlásai MagyarországnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 10:17:47
Címkék: Bihari hírek, ekb
A pénzügyi szektorra vonatkozó magyar politikának arra kell törekednie, hogy egészséges módon elõsegítse a gazdasági növekedést, miközben elejét veszi a jövõbeli túlzott hitelkiáramlásnak - hívja fel a figyelmet szerdán közzétett konvergenciajelentésében az Európai Központi Bank.

Az eurózóna jegybankja hangsúlyozza: a devizaalapú hitelek nagy súlyából eredõ kockázatok minimalizálása érdekében szükséges, hogy Magyarország teljes mértékben alkalmazza az Európai Rendszerkockázati Tanács (ESRB) devizahitelezésre vonatkozó ajánlásait.

Az intézkedések hatékonysága érdekében fontos, hogy szoros legyen az együttmûködés a bankok fogadó- és anyaországának felügyeleti hatóságai között - hangsúlyozza az EKB, hozzátéve, hogy a pénzügyi stabilitás szempontjából hasznos lehet Magyarország részvétele az európai bankfelügyeleti mechanizmusban (SSM).

A kormánynak aktívan törekednie kell a befektetõi hangulat javítására a jegybanki függetlenségre vonatkozó legjobb nemzetközi gyakorlat követésével és a meglévõ magánjogi szerzõdések tiszteletben tartásával politikája kialakítása és végrehajtása során.

A devizahitelezésbõl fakadó sebezhetõség mérséklését célzó intézkedéseket jól célzottan kell végrehajtani, elkerülve, hogy azok túlzott terhet rójanak a bankok hitelezõ képességére vagy az állami pénzügyekre.

Ebben a tekintetben szorosan nyomon kell követni a 2011-ben és 2012 elején beindított, a devizaadósok helyzetét megkönnyítõ programoknak, továbbá a 2013-ban beindított növekedési hitelprogramnak a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásait.

Amennyiben a kormány folytatni kívánja a fennmaradó devizahitelek átstrukturálását, az intézkedésekkel a lehetõ legnagyobb egyensúlyt kell kialakítani a pénzügyi fegyelem megõrzése, a pénzügyi stabilitás fenntartása, az erkölcsi kockázat növekedésének elkerülése, a megfelelõ szintû nemzetközi tartalékok biztosítása és a magánjogi szerzõdések biztonságának garantálása terén - hívja fel a figyelmet az EKB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!