2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bemutatkoztak az Emmi leendõ államtitkáraiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-11 11:27:28
Címkék: Bihari hírek, emmi
A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az uniós fejlesztések ügye is államtitkári rangra emelkedik. Amíg ennek vezetõjét megtalálják, addig a területet Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár irányítja.

Bemutatta az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárjelöltjeit kedden Balog Zoltán miniszter. Rétvári Bence parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes, Lengyel Györgyi közigazgatási, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési, Simicskó István sportért felelõs, Soltész Miklós egyházügyi, Hoppál Péter kulturális, Veresné Novák Katalin ifjúsági és családügyi, Czibere Károly szociális és társadalmi felzárkózási, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár lesz.

A felsõoktatási államtitkár személyét néhány héten belül jelentik be, Balog Zoltán annyit mondott: az államtitkár az egyik legsikeresebb, nemzetközi mûszaki cégtõl érkezik, a megbeszéléseket a kormányfõ személyesen folytatja ez ügyben.

A miniszter az államtitkárokat bemutatva kiemelte: az, hogy a minisztérium változatlan formában folytatja mûködését, bizonyítja, hogy sikeres volt a létrehozására irányuló kísérlet, és érdemes együtt tartani azokat a társadalompolitikai ágazatokat, amelyek közvetlenül érintik az emberek életét.

Továbbra is stratégiai cél Magyarország polgárai, közösségei lelki-testi egészségének erõsítése, és ehhez hozzátartozik a közmûvelõdés is - fejtette ki, hozzátéve: fontos továbbá a családok megerõsítése, ez áll a kormány és a tárca tevékenységének középpontjában.

Koncentrálni szeretnének az alsó középosztály felemelésére is - jelezte, majd kitért arra, hogy az állami szolgálatot végzõknél szeretnék megerõsíteni azokat az életpályákat, amelyek a köztisztviselõknek, a felsõoktatási dolgozóknak, pedagógusoknak, szociális munkásoknak járnak, és reményei szerint késõbb az egészségügyben is kialakítják majd ezt a rendszert.

A tárca sajátosságává igyekeztek tenni a társadalmi partnerekkel való együttmûködést, különösen a felzárkózás területén, ami a minisztérium prioritása marad - folytatta Balog Zoltán, hozzátéve: szervezeti cél, hogy még egységesebb legyen a tárca.

A miniszter rámutatott: számára nagyon fontos a tárca kereszténydemokrata karaktere, hogy azok az ügyek, amelyek itt vannak, értékalapú kormányzást tegyenek lehetõvé. Külön öröm, hogy a KDNP frakciójából több államtitkár érkezett - jegyezte meg.

Rétvári Bencét úgy mutatta be mint a helyettesét, aki határozott, jelentõs politikai tapasztalatokkal bír, s a közigazgatási tárca parlamenti államtitkáraként bizonyította alkalmasságát és rátermettségét. Elvárásként fogalmazta meg, hogy összefogja az ágazatokon átívelõ feladatokat, megfelelõ határozottsággal képviselje a tárcát.

A közigazgatási államtitkár személye nem változott, Lengyel Györgyi tölti be a posztot továbbra is. Olyan közigazgatási államtitkárra van szükség, aki képes átlátni a nagy rendszereket, de nem vész el a részletekben, és szem elõtt tartja az emberi tényezõket is - mondta. Kitért arra is: a miniszterelnök úgy döntött, a köz- és felsõoktatás kettéválasztott struktúrája marad, ez a szerkezet bevált.

Czunyiné Bertalan Judittól azt várja, hogy pedagógus végzettségével, szakmai politikai tapasztalata kamatoztatásával mutasson rá, hogy a köznevelés területén bevezetett komoly reformok a hétköznapokban hogyan szolgálják a gyermekeink és a pedagógusok érdekeit. Kísérje figyelemmel a pedagógus életpálya életbe lépõ szakaszát, és a Nemzeti alaptanterv bevezetése óta felhalmozódott tapasztalatokat összegyûjtse, értékelje, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar felállítása után bábáskodjon a kezdeti lépéseknél. Másik komoly feladata lesz a három éves kortól kötelezõ óvodáztatás zökkenõmentes indítása.

Zombor Gábor felé azt fogalmazta meg, hogy csökkentse az orvosok elvándorlását, folytassa és felügyelje a fejlesztéseket, álljon õrt az egészségügy forrásai felett. A betegek érdeke legyen az elsõ helyen - jelentette ki Balog Zoltán, hozzátéve: a legfontosabb feladat az alapellátás, a háziorvosi ellátás megerõsítésének irányítása, a népegészségügyi programok továbbvitele.

Czibere Károly - aki a Református Szeretetszolgálat vezetõje volt - szociális tapasztalattal és komoly elismertséggel bír - mondta a miniszter. Hozzátette: azt kérte, alakítsa át a segélyezés rendszerét úgy, hogy az a munkalapú társadalom felé való további lépéseket tegye lehetõvé. Tekintse át úgy az intézményrendszert, hogy mûködése valóban hatékony legyen, és össztársadalmi érdekeket szolgáljon.

Veresné Novák Katalin - a tárcavezetõ korábbi kabinetfõnöke - azt a feladatot kapta, hogy a demográfiai folyamatok megfordítása, a népességcsökkenés megállítása érdekében dolgozzon. Nincs erõs nemzet jó családpolitika, erõs családok nélkül - mondta. Azt szeretnék, ha a családpolitika eddigi lépései a nemzetközi színtéren is hatékonyabb képviseletet kapnának.

Hoppál Péter felé az a miniszter elvárása, hogy találja meg a megfelelõ együttmûködést a Magyar Mûvészeti Akadémiával, és formálják együtt a közmûvelõdési, közgyûjteményi területeket. A kultúrát fogyasztható formában vigyék közel az emberekhez - mondta a tárcavezetõ, hozzátéve: azt is kéri, a források elosztásakor járjon el körültekintõen, és a kulturális diplomácia területén is számít a munkájára.

Soltész Miklóshoz azzal fordult: az a dolga, hogy az új egyházügyi törvény szellemisége szerint járjon el, és civil területen számítanak a kreatív kezdeményezõképességére. Államtitkárként is született civil maradt az elmúlt négy évben is - jellemezte.

Simicskó Istvántól - aki tovább vezeti a területet - azt kérte, hogy legyen szövetségi kapitánya a sportoló nemzetnek. Kiemelte, hogy 100 ezerrel nõtt az igazolt sportolók száma, ha még egyszer 50-100 ezret hozzátesznek, bízik benne, hogy négy év múlva is így találkoznak.

Az államtitkárok június 15-e után foglalják el hivatalukat.

Rétvári Bence parlamenti államtitkárjelölt elmondta, az elõzõ négy évben az állam ügyeivel foglalkozott, a mostani poszton az emberek hétköznapi életét érintõ témák kerülnek majd napirendre. A felelõsségi területeket két részre osztotta: a családügyre és a többi területre. Ha a családokat erõsítik, a magyarság hosszú távú fennmaradását segítik - hangsúlyozta.

Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkárjelölt jelezte: a folytatásra kapott felkérést, arra, hogy a kilenc államtitkárság egységes minisztériumként mûködjön. Ez az államtitkárság a tárca szíve, központja, nincs olyan ügy, amely ne haladna át itt - hangsúlyozta, hozzátéve: ide tartoznak többek között a humánpolitikai, gazdálkodási, közbeszerzési és vagyonügyek is.

Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkárjelölt arról beszélt, hogy az egészségügy szinte minden területét kipróbálta az elmúlt 25 évben. Kiemelte, hogy nagy kihívás az orvostechnológiai fejlõdés robbanása és a források szûkössége között azt az utat megtalálni, amely hatékony betegellátást eredményezhet.

A betegnek mindig igaza van - fogalmazta meg egyik jelmondatát, kiemelve: olyan szolgáltatást kell biztosítani, amelynek köszönhetõen a betegek biztonságban érezhetik magukat.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelõs államtitkárjelölt elmondta: nagy feladatot kapott, hiszen a köznevelés érzékeny terület, a magyar családok mindegyike kötõdik a rendszerhez. A tartalmi keretek meghatározása az elmúlt években megtörtént, az irány jó, ezt tartani kell - jelezte.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkárjelölt úgy fogalmazott: ezen a területen is érvényes a folytatjuk elve. Erõs szociális biztonság és erõs garanciák megteremtése a cél, senkit nem hagynak az út szélén - ígérte, majd a segélyezéssel kapcsolatban kiemelte: fontos átgondolni a további lépéseket, hogy az erõs szociális biztonság garanciái itt is érvényesüljenek.

A jelölt a gyermekvédelem területén szintén folytatást ígért, a házi gondozásban pedig az alapszolgáltatások erõsítését helyezte kilátásba. Nagyon szeretné, ha az életpályamodell kiterjesztése nagy lendülettel folytatódna - mondta.

Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkárjelölt kiemelt feladatként jelölte meg a kulturális javak minél szélesebb körû terjesztését - amelybe meglátása szerint bekapcsolható a tárca többi államtitkársága is -, valamint a kulturális ipar fejlesztését. Mint hangsúlyozta, a szélesebb értelemben vett magyar magaskultúrát minél hatékonyabban kell elérhetõvé tenni itthon és külföldön, ebben a kormányzatnak együtt kell mûködnie a nagy kulturális intézményekkel.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkárjelölt kiemelte, eddigi területe, a szociális és családügy szorosan összefügg mind a civil, mind az egyházi ügyekkel. A magyar nemzetpolitikában négy éve elindult irányváltás hatalmas dolog - hangsúlyozta, hozzátéve: nem mindegy, milyen a kapcsolatunk a határon belül élõ nemzetiségekkel, hiszen a velük kialakított jó viszony segíti a határon túli magyarok helyzetét is.

Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkárjelölt fontos üzenetnek nevezte, hogy ez a terület önálló államtitkárságot kapott: a kormányzat a családot tekinti annak az elemi egységnek, amely köré társadalompolitikája szervezõdik. A legfontosabb célként azt jelölte meg, hogy a kedvezõtlen demográfiai folyamatok megfordításával hosszú távon nõjön a teherviselõk száma és aránya.

A jelölt elmondta: tíz évet dolgozott a diplomáciában, ezért a nemzetközi színtéren is hangsúlyosabban fogja képviselni a kormányzat családpolitikáját.

Simicskó István sportért felelõs államtitkárjelölt kiemelte: a kormány a sportot stratégiai ágazatnak tekinti. A cél egészséges nemzetet felnevelni, amire a sport kiváló lehetõséget ad, ezen felül olyan egyetemes nyelv, melyet a világon mindenhol értenek - közölte.

Magyarország a sportban nagyhatalom, de a célkitûzés az, hogy a magyar sportoló nemzetté is váljon - jelezte, hozzátéve: a kormány feladata, hogy a sportolás lehetõségét, feltételeit biztosítsa mindenki számára. Az elmúlt négy év eredményeit ismertetve elmondta: országszerte több mint 100 ezerrel több az igazolt sportoló, és a rendszeres szabadidõs sporttevékenységet végzõk aránya is 7-rõl 15 százalékra nõtt, továbbá 606 ezer gyerek sportol a mindennapi testnevelés órák alkalmával.

Balog Zoltán miniszter az államtitkárjelöltek bemutatkozása elõtt közölte: a felsõoktatásért felelõs, valamint az EU-s források elosztásáért felelõs államtitkárok személyét késõbb jelenti be.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: nem hallott még olyat, hogy Miskolcra költözne a tárca, ha hallaná, befogná a fülét. Közölte: a helyettes államtitkári területen nagy változásokat nem tervez, de meghallgatják az új államtitkárokat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!