2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Roszatom: idén elszállítják Magyarországról a sérült paksi fûtõelemeketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-12 08:28:49
Nem helyes a paksi atomerõmûben még tizenegy éve megsérült fûtõelemeket a magyarországi medencékben hagyni, fenntartva így a veszélyt - véli a Roszatom orosz atomenergetikai cég irodavezetõje, Alekszandr Dorofejev, aki közölte, a radioaktív anyagot idén elviszik Szibériába. Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás igen sokba került a paksi atomerõmûnek. Megfogalmazása szerint az orosz technológiai eljárás megsértése "jó lecke volt".

Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerõmûben 2003-ban megsérült fûtõelemeket - jelentette ki a Roszatom illetékes szakembere hétfõn a moszkvai Atomexpón.

Alekszandr Dorofejev, az orosz állami atomenergetikai cég irodavezetõje az MTI kérdésére utalt rá: az eltelt évek alatt több feladatot is végre kellett hajtaniuk ahhoz, hogy a fûtõelemeket szállítható állapotba hozzák, kiemelésüktõl kezdve hûtõmedencékbe helyezésükig, majd szárításukig.

Hatalmas munkát végeztünk el. Mostanára felvetõdött a sérült fûtõelemek Oroszországba szállítása, ami szerintem teljesen logikus, hiszen a Majak (az atomhulladékok tárolását és újrahasznosítását is végzõ szibériai üzem) mûködik, és nem helyes a sérült fûtõelemeket a medencékben hagyni, fenntartva így a potenciális veszélyt. El kell szállítani és fel kell dolgozni õket az újrahasznosításhoz - mondta.

A Roszatom szakembere közölte, hogy a sérült paksi atomerõmûvi fûtõelemeket tartalmazó kazetták biztonságos szállításához minden készen áll. Már csak meg kell állapodni az ukrán hatóságokkal arról, hogy a fûtõelemeket átszállítsák Ukrajna területén.

Alekszandr Dorofejev hangoztatta, hogy a fûtõelemek szállítását nem érintheti az Ukrajnában kialakult helyzet. A nukleáris anyagok átszállításának a biztonságáért az adott ország felel, amelynek területén a szállítmány áthalad, és ebben az esetben Ukrajna mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagja, a szállításokra vonatkozó egyezmény aláírója ezt biztosítani fogja. Minthogy több tíz éve kialakult gyakorlatról van szó, a nukleáris fûtõelemek szállítási útvonala, a szállítás módja, a felelõsségátadási mechanizmus is megbízhatóan mûködik.

Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás igen sokba került a paksi atomerõmûnek. Megfogalmazása szerint az orosz technológiai eljárás megsértése jó lecke volt.

A Paksi Atomerõmû 2. blokkjában 2003. április 10-én keletkezett súlyos üzemzavar, tisztítás alatt lévõ fûtõelemek sérültek meg. Eltávolításuk az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyásával 2006. október 15-én kezdõdött meg. A munkát pályázat útján nyerte el a Roszatom cége, az orosz TVEL konzorcium.

Pjotr Lavrenyuk, az elsõsorban nukleáris fûtõanyagokat elõállító cég vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatva kijelentette: az engedélyeztetési eljárás miatt az üzemzavar következményeinek elhárítására a felkészülés majdnem 3 évig tartott, de azt követõen meglehetõsen gyorsan ki tudták emelni a sérült fûtõelemeket, így a munkálatok elvégzõit nem érte a megengedettnél nagyobb sugárterhelés.

Elmondta, hogy ugyan nem kaptak túl sok pénzt a munkáért, de elégedettek, mert hasznos tapasztalatokra tettek szert. Megerõsítette: az lenne a legbiztonságosabb, ha a sérült paksi fûtõelemeket elszállítanák Oroszországba és feldolgoznák újrahasznosításra. A szállítás és a feldolgozás külön költség a magyar félnek.

Lavrenyuk az MTI kérdésére elmondta, általában elégedettek a Paksi Atomerõmû Zrt.-vel fennálló együttmûködésükkel, mert a magyarországi atomerõmû egyike annak a kevés vállalatnak, ahol nagyon jó hatékonysággal használják a TVEL-nél gyártott nukleáris fûtõelemeket. A 2003-as üzemzavar szerinte bebizonyította, hogy nekik és magyar partnerüknek továbbra is együtt kell mûködniük. A parlament jóváhagyta a paksi erõmûbõvítésrõl szóló megállapodástA Roszatom az ukrán vasúti tilalom ellenére is szállít nukleáris fûtõanyagot

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!