2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
GMO-tilalom: hosszú vita ért végetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-13 16:46:34
Címkék: Bihari hírek, gmo
Egy kérdésben visszalendült az inga és visszakapták csorbítatlan nemzeti hatáskörüket az Európai Unió tagállamai. A környezetvédelmi miniszterek tanácsa csütörtökön ugyanis ellenszavazat nélkül úgy döntött, Brüsszel többé nem adhat ki a közösség egészére érvényes engedélyt génmódosított növények, azaz GMO-k termesztésére. Ezzel egy hosszú vita zárult le, amelyben az Európai Bizottság, a nagy ipari növénynemesítõ cégek és a környezetvédõk is többször összecsaptak egymással, illetve a különbözõ kormányok között sem volt egyetértés a kérdésben.

A tárgyalások során Magyarország mindig is a GMO-k térnyerése ellen foglalt állást. A kérdés rendezéséhez éppen bonyolultsága miatt kompromisszumok sorát kellett megkötni. A mostani megegyezés lényege, hogy a genetikailag módosított organizmusok kivételes esetében az unió piaca szintén kivételesen nem egységes. Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa igyekezett ezt részletesen elmagyarázni az újságíróknak.

„Ha Brüsszelben arról értesülünk, hogy egy uniós tagállam területén valaki GMO növényeket akar termeszteni, akkor mindegyik másik tagállam kérheti, hogy ez az engedély rá ne vonatkozzon” – taglalta az újdonságot Tonio Borg.

Ettõl persze az eljárás még komplikált marad. Tehát a termesztési engedélyt tagállami szinten kell kérni, de csak akkor lehet ott megkapni, ha az unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége elvégzi a szükséges hatáselemzéseket. Korábban ez az engedély automatikusan érvényes lehetett mindegyik tagországra, amelyek csak egy úgynevezett kivételes védzáradékra hivatkozva tudták távol tartani a piacuktól a GMO-kat.

A vizsgálat ezentúl is szigorú lesz, de a nemzeti hatóságok környezetvédelmi, egészségügyi vagy éppen társadalmi okokból szabadon kérhetik, hogy saját államukra vagy annak egyes régióira ne vonatkozzon az elvileg továbbra is közös engedély.

Az új szabályok alapján igen valószínû tehát, hogy a GMO termékek forgalmazásában érdekelt nagy ipari növénynemesítõ cégek továbbra sem tartják majd ígéretes piacnak az Európai Uniót, ahol jelenleg csak egyetlen génmódosított fajtát, a MON810 jelzésû kukoricát lehet termelni öt tagállamban. Ennek engedélyeztetésénél még arra hivatkoztak, hogy a haszonnövény módosított génállománya révén jobban ellenáll a különbözõ betegségeknek és a kártevõknek, így kevesebb vegyszeres védekezést igényel. A hagyományos agrártermékek piaci értékét védõ tagállamok és a környezetvédõk viszont attól tartottak, hogy az ilyen növények terjedése és szaporodása ellenõrizhetetlen. Így például módosított génjeik a virágporral átterjedhetnek a normális egyedekre is. Egy ilyen fejlemény pedig beláthatatlan következményekkel járhat.

Az európai kukoricatermesztében meghatározó szerepet játszó Magyarország agrárdiplomáciája évek óta kitartó küzdelmet vívott azért, hogy megõrizhesse a hazai termõterület teljes GMO-mentességét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!