2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Modernizálják a Rudas gyógyfürdõ fûtési rendszerétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-14 13:30:42
Megkezdõdött a Rudas gyógyfürdõ komplex energetikai felújítása, a korszerûsítéssel és az új berendezések üzembe helyezésével évente több mint 5 millió forintot takarít meg a gyógyfürdõt üzemeltetõ cég, és jóval kevesebb szén-dioxid kerül a levegõbe - közölte a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei (BGYH) Zrt.

Az Új Széchenyi-terv keretében zajló komplex energetikai felújítás a közlemény szerint mintegy nettó 150 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja fedezi. A projekt kivitelezését a Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. nyerte el. A munkálatokat 2014. június 10-én kezdték, és a tervek szerint 2014. augusztus 31-éig fejezik be.

A budapesti Rudas gyógyfürdõt az elmúlt években több szakaszban felújították. A szerkezeti korszerûsítéseket követõen most eljött az ideje annak, hogy a fürdõ berendezéseit is modernizálják. A mostani projekttel nemcsak hogy olcsóbb lesz a fürdõ üzemeltetése, a környezetet is kevésbé fogja szennyezni a fenntartása - hangoztatja Szõke László, a BGYH vezérigazgatója a közleményben.

A komplex energetikai felújítás része az elavult gázkazánok cseréje, illetve hõszivattyúk beépítése, amelyekkel az elfolyó termálvíz hõjét használják fel fûtésre, valamint termosztatikus radiátorszelepek felszerelése a fûtõtestekre. Kicserélik az elavult fûtéscsõ- és radiátorhálózatot is.

Az épület jelenleg távhõvel és gázenergiával üzemel. Fûtésre és a használati meleg víz elõállítására távhõt használnak. A két új kazán elsõsorban a fürdõ gõzigényét szolgálja ki, de lehetõség van rá, hogy kisegítse a fûtést is. A fürdõ jelentõs mennyiségû fosszilis energiát fogyaszt földgáz és távhõ formájában, emellett termálvizet is felhasznál a gyógyfürdõ és az uszoda céljaira. A termálvízben rejlõ megújuló energiatartalmat azonban egyelõre nem használják fel: erre fog szolgálni a hõszivattyú.

A fejlesztések nyomán az épület üzemeltetési kiadásai jócskán mérséklõdnek. Az energiamegtakarítás mellett ez a karbantartási és alkatrész-ellátási költségek csökkenésébõl fakad. A korszerûsítéssel és az új berendezések üzembe helyezésével évente több mint 5 millió forintot takarít meg a gyógyfürdõ üzemeltetõje. A gyógyfürdõhöz szükséges fûtõanyagok szén-dioxid-kibocsátása közel 140 tonnával csökken - írja a társaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!