2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NGM: kiegyensúlyozottan nõtt az ipar teljesítményeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-15 07:33:52
Címkék: Bihari hírek, ngm
Az ipar egyre több embernek nyújt stabil megélhetést, áprilisban szinte az összes feldolgozóipari ágazat jobban teljesített, az év elsõ négy hónapjában pedig minden régióban bõvült az ipar, tehát földrajzilag és szerkezetében is egészséges volt az ipari növekedés.

A jármûgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok termelése mellett a húsvéti ünnepek hatására az élelmiszer-ipari eladások is hozzájárultak ahhoz, hogy az ipari termelés áprilisban 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és az elõzõ hónappal összevetve 2,4 százalékkal nõtt - jelentette a második becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Az NGM kiemeli: egyre több embernek nyújt kiszámítható, stabil megélhetést az ipar, az idei 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett 2014 elsõ négy hónapjában az elõzõ év azonos idõszakához képest 6,7 százalékkal nõtt az egy foglalkoztatottra jutó ipari termelés a legalább 5 embernek munkát adó ipari vállalatoknál.

A húzóágazattá váló jármûgyártáson kívül a bõvüléshez áprilisban a feldolgozóipari ágazatok szinte mindegyike hozzájárult. A statisztika tizenhárom feldolgozóipari alágazatot tart nyilván, ezek közül csupán egyben regisztráltak termeléscsökkenést, a fennmaradó tizenkét alág kibocsátása növekedett az elõzõ év azonos idõszakához képest - olvasható a közleményben.

A tárca hangsúlyozza, hogy három év csökkenés után már második hónapja nõ az elektronikai ipar termelése Magyarországon. A márciusi 1,6 százalékhoz képest éves alapon áprilisban 7,8 százalékkal bõvült az elektronikai ipar, elsõsorban az elektromos fogyasztási cikkek gyártásának köszönhetõen. Az élelmiszeripar számottevõ, 10,1 százalékos bõvülésében szerepet játszott a húsvéti ünnepek hatása is: idén áprilisra, tavaly pedig márciusra esett a húsvét.

A termelés felfutásának hatása meglátszott a kereskedelmi statisztikán is, az ipari export az elsõ négy hónapban 11,4 százalékkal, áprilisban 9,8 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest, melyhez a jármûexport 19,1 százalékos növekedéssel járult hozzá. Kifejezetten örvendetes, hogy az elektronikai alág exportja is 5,7 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Az év elsõ négy hónapjában Magyarország minden régiójában nõtt az ipari termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest. A legnagyobb mértékû növekedés ebben az idõszakban a Nyugat-Dunántúlon volt (22,5 százalék), ahol elsõsorban Gyõr-Moson-Sopron megye teljesítménye kiemelkedõ.

Jók a kilátások is: 2014 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,5 százalékkal nõtt, ezen belül az új exportrendelések 4,8 százalékkal, míg az új belföldi rendelések 18,2 százalékkal bõvültek. Az összes rendelésállomány 18,4 százalékkal haladta meg az elõzõ év áprilisit - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!