2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Több uniós pénz jut a halgazdálkodás fejlesztéséreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-15 13:16:42
Címkék: Bihari hírek, hal
Az új Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon (MAHOP) keresztül mintegy 15,5 milliárd forint jön az ágazatba, A tengerrel nem rendelkezõ tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdõdött, amikor az EU Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el.

Az édesvízi haltermelés jelentõs fejlesztésre számíthat a következõ hét évben: a magyar agrárdiplomácia sikere, hogy az új Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon (MAHOP) keresztül mintegy 15,5 milliárd forint támogatás áll majd rendelkezésre a halgazdálkodási ágazat fejlesztésére - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM).

Az uniós döntés alapján Magyarország az új Európai Tengerügyi és Halászati Alapból a korábbiakhoz képest 12 százalékkal több pénzügyi forrásból gazdálkodhat. A program elsõdleges céljai között szerepel a haltermelés növelése, a termékpaletta bõvítése, a halastavak természeti értékeinek megõrzése és az ágazat versenyképességének növelése. Ez jelentõs eredmény, hiszen ez az összeg a magyar halgazdálkodásra fordítható korábbi uniós támogatást felülmúl, miközben a tagállamok jelentõs részénél csökkentek a források - írták.

A tárca közleménye rámutat: a magyar halgazdálkodási ágazat feltörekvõben van, amit az Európai Unió azzal is elismer, hogy kétéves egyeztetés után döntés született a Közös Halászati Politika végrehajtására és a halgazdálkodási ágazat fejlesztésére felhasználható uniós támogatásról. Ez a forrás Magyarország számára a haltermelés fejlesztése miatt kiemelten fontos, mert ebben a világszerte dinamikusan növekvõ ágazatban hazánknak is jó lehetõségei vannak.

A Közös Halászati Politikának csak 2012-ben lett része az akvakultúra. A tengeri halászat az elmúlt évekre válságba jutott, így az édesvízi területek haltermelése számára mostanra jött el a kiugrási lehetõség. A tengerrel nem rendelkezõ tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdõdött, amikor az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!