2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Devizahitel: Ezekre a lépésekre készül a kormányForrás: globalpiac.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-15 13:30:31
Címkék: Bihari hírek
Többféle javaslattal készül a kormány a Kúria devizahiteleseket érintõ jogegységi döntésére, hogy a határozat után a lehetõ legrövidebb idõn belül lépni tudjon. Errõl a nemzetgazdasági miniszter beszélt a HírTV mûsorában.

Varga Mihály kiemelte, hogy sokféle megoldás lehetséges, amelyekrõl egyeztetni fognak az érintett szereplõkkel. Elmondta, a bankoknak is a helyzet megoldása az érdeke. Hozzátette: kedden már a Magyar Bankszövetség képviselõivel tárgyal, a kormány célja változatlan: ki kell vezetni a devizahiteleket. Arról is beszélt, hogy a reklámadó célja, hogy azokat a jelentõs nyereséget hozó területeket is bekapcsolják a közös teherviselésbe, amelyek eddig nem vették ki a részüket ebbõl. Az így befolyó bevétel nagyságát másodlagosnak nevezte Varga Mihály, de hangsúlyozta, hogy ebbõl a pénzbõl iskolafejlesztésre költenek majd.

A Szentlélek békességet teremtõ erejérõl beszélt a pünkösdvasárnapi szentmisén Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában. Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Református Nagytemplomban tartott igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Pünkösd Isten csodálatos igazságáról szól. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budapesti Deák téri templomban azt mondta: pünkösd ünnepe lehetõséget biztosít a hívõknek, hogy élõ kapcsolatot alakítsanak ki Istennel.

A cigányság helyzetét tartja a legnagyobb társadalmi problémának a váci megyés püspök. Beer Miklós az InfoRádió Aréna címû mûsorában azt mondta: nagy felelõsség a mostani nemzedéknek határt szabni saját gazdagodásának, hogy utána másokon önként segíthessen. Beer Miklós az iskolákban bevezetett hit- és erkölcstanoktatásról azt mondta: nagy lehetõségnek tartja, de nem vár csodát attól. Úgy fogalmazott: egy állami vagy egyházi vezetõ felé elvárás, hogy életével, becsületességével példát mutasson, mert csak így lesz hiteles.

Az idei elsõ negyedévben a csaknem 4300 munkáltató ellenõrzésének 85 százalékában talált munkavédelmi szabálytalanságot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. A tavalyi azonos idõszakban is hasonló volt az arány. A legtöbbször a munkavédelmi ismeretek hiányát tárták fel a felügyelõk, de az is kiderült, hogy a munkaadók nem figyelnek eléggé a veszélyes anyagok kezelésére, és gyakran az elsõsegélynyújtásra sincsen szabályos hely és felszerelés a munkahelyeken. Fõleg olyan ágazatokban vizsgálódtak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakori, így kiemelten ellenõrizték a mezõgazdasági, feldolgozóipari, gépipari, építõipari és kereskedelmi munkáltatókat. A hatóság 153 esetben munkavédelmi, 41 esetben pedig eljárási bírságot rótt ki, összesen több mint 55 millió forint értékben.

Új üteméhez érkezik az 1-es villamos vonalának felújítása kedden, emiatt a pótlóbuszok közlekedése is megváltozik. A Budapesti Közlekedési Központ hangsúlyozta: a Kacsóh Pongrác út és a Puskás Ferenc Stadion között teljesen felújítják a vonalat, míg a Hõs utca és a Közvágóhíd között a megállók átépítését kezdik el. Az átépítés idején az 1-es villamos rövidített útvonalon, a Bécsi úti végállomás és a Lehel utca között, de a szokásosnál sûrûbben közlekedik keddtõl. A kimaradó szakaszon 1-es jelzéssel viszi busz az utasokat az Árpád híd és a Népliget között, a 103-as busz pedig Kelenföldtõl nem a Népligetig, hanem tovább, egészen az Árpád hídig jár majd, és sûrûbben indul.

Az év elsõ hõséghullámára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A közlemény szerint a napi középhõmérséklet értéke ugyan nem éri el a hõségriasztás kihirdetéséhez szükséges szintet, de a 32-35 fokos csúcshõmérséklet megterhelheti a szervezetet. Az elsõ nyári hõséghullámban bizonyítottan nõ a koraszülés kockázata is, ezért a várandósoknak különösen védekezniük kell a forróság ellen. Ajánlatos többször zuhanyzni és sok folyadékot inni, de nem kávét vagy cukros, szénsavas üdítõket. Célszerû a déli órákat zárt, vagy sötétített helyen tölteni, és figyelni kell arra, hogy a kisgyerekek, csecsemõk a szabadban árnyékban legyenek, és sem õket, sem állatot, kutyát nem szabad zárt, szellõzés nélküli parkoló autóban hagyni. Már az UV-sugárzás is elérheti az erõs, nagyon erõs szintet, ilyenkor akár 15 perc alatt is le lehet égni a napon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!