2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Adóellenõrzésre számíthatnak a magánorvosok Észak-AlföldönForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-17 10:24:13
Kiemelt figyelmet fordít a jövõben a magánorvosok ellenõrzésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi Régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a regionális adó fõigazgatóság sajtóreferense hétfõn az MTI-vel.

Magyar Norbert tájékoztatása szerint a régióban egyéni vállalkozóként 1024 orvos tart fenn magánrendelést fõállása mellett. Az érintett kör nagy része, közel fele, mindhárom megyében kiegészítõ tevékenységként mûködteti magánpraxisát.

A tavalyi személyi jövedelemadó bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentõs hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több, mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat.

A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot..

A sajtóreferens ugyanakkor megjegyezte: “a tapasztalatok szerint azonban többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek”.

Magyar Norbert elmondta azt is, hogy a közelmúltban egy fogorvos “akadt fenn a NAV ellenõrzési hálóján”, aki egy adott idõszakon belül alig egyharmadát fizette meg az egészségügyi hozzájárulásnak, illetve nem fizetett meg több millió forint személyi jövedelemadót és egyéb közterhet sem.

A vizsgált fogorvoson keresztül eljutottak egy másik fogászhoz is, aki kollégájához hasonlóan nem a megfelelõ összegû egészségügyi hozzájárulást fizette..

Mindkét fogorvos a jövedelme, illetve a nyeresége minimális része után vallott csak adófizetési kötelezettséget – emelte ki a referens.

Magyar Norbert hangsúlyozta: vagyonosodási vizsgálat lehet a vége annak, ha valaki bevallásában valótlan adatokat közöl. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis az adatbázisában lévõ bevallási adatok, információk, például ingatlan- és gépjármû- nyilvántartás, illetve a helyszíni ellenõrzések révén pontos képet kap arról, hogy az adózó eltitkolt-e valamit.

Lebukás esetén, a költségvetésnek okozott kár megtérítésén túl, több millió forint bírságot, valamint késedelmi kamatot is fizetnie kell az érintetteknek..

A sajtóreferens hozzáfûzte, hogy a NAV vizsgálata elõtt önellenõrzéssel, akár évekre visszamenõen is módosítani lehet a bevallási adatokat, szankciók nélkül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!