2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Augusztus végén indul a Szabadság ExpresszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-19 07:59:24
Augusztus 29-én indul Gdanskból, és Varsón, Budapesten, Temesváron, Sopronon, Pozsonyon, valamint Prágán keresztül szeptember 12-én ér Berlinbe a kelet-közép-európai rendszerváltás, a kommunizmus bukásának 25. évfordulójára emlékezõ Szabadság Expressz. amelyre az érdeklõdõ fiatalok még június végéig jelentkezhetnek.

Aki ott akar lenni a demokratikus átmenet emlékeit felelevenítõ utazáson, annak részt kell vennie egy nemzetközi pályázaton, amely június végéig tart. A jelentkezési lap, a részvételi szabályzat és a program részletei a www.freedomexpress.enrs.eu internetes oldalon találhatók meg.

A pályázatokat egy nemzetközi zsûri fogja értékelni. A szervezõk húsz kreatív, a szabadsággal nagyjából egyidõs, 18-28 év közötti fiatalt keresnek, mûvészeket, akik a közösségi tevékenységekben aktívak és humán érdeklõdésû diákokat - közölte Rafal Rogulski, az egyik kezdeményezõ, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network Remembrance and Solidarity) igazgatója.

A Szabadság Expressz több mint egy vonatút, ez egy nemzetközi társadalmi-oktatási projekt, sokszínû gazdag programmal, amely magában foglal filmes foglalkozásokat, elõadásokat, workshopokat, találkozókat az egykori ellenzék képviselõivel, utcamûvészeti (street art) akciókat a történelmi helyszíneken. A résztvevõk megtapasztalhatják, hogyan nézett ki a világ a vasfüggöny két oldalán, és mi maradt mára a rendszerváltás szellemiségébõl.

A Szabadság Expressz szeptember 3-5. között lesz Magyarországon, ahol szerepel a programok között a budapesti Szoborpark megtekintése, látogatás az Országházban és találkozó Kövér László házelnökkel, Lezsák Sándor elnökhelyettessel, Szûrös Mátyás volt köztársasági elnökkel és Tölgyessy Péter volt képviselõvel, politológussal, a Terror Háza megtekintése, egy történelemóra a Lengyel Intézetben, végül a temesvári kitérõ után látogatás Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!