2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Önkormányzat 2014 – Tart a szavazókörök felülvizsgálataForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-19 10:34:59
Tart a szavazókörök felülvizsgálata az önkormányzati választásra. A helyi választási irodák vezetõi, a jegyzõk a választás kitûzéséig a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva módosíthatják az egyes szavazókörök határát.

A jegyzõknek március 31-ig kellett kialakítaniuk az önkormányzati választásra a szavazóköri beosztást..

A tízezernél nagyobb lélekszámú településeken az egyéni választókerületeket a törvény szerint úgy kell kialakítani, hogy összefüggõ területet alkossanak, és a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítõen azonos legyen..

Az egyéni választókerületek kialakításakor az egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számtani átlagától – a településszerkezeti, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra figyelemmel – legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el.

A jegyzõknek emellett folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a települési lakosságszám alakulását, és ha változást vagy jelentõs eltérést tapasztalnak, és az egyes szavazókörhöz tartozók száma átlépi az 1500-at (például azért, mert egy új lakóparkba beköltöznek a lakók), módosítaniuk kell a szavazókörök határát..

A jegyzõk a szavazóköri beosztás kialakításánál arról is határoznak, hogy melyik szavazókört jelölik ki a nemzetiségi választók szavazására..

A választási eljárásról szóló törvény elõírja, hogy a választás kitûzésétõl a szavazás napjáig nem lehet szavazókör határát és sorszámát megváltoztatni. A jegyzõk tehát egészen addig átalakíthatják a szavazóköri beosztást, amíg Áder János köztársasági elnök ki nem írja a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választását. Ha a köztársasági elnök az elsõ lehetséges idõpontra, október 5-ére írja ki a voksolást, akkor akár már június 27-én megszülethet a kitûzésrõl szóló határozat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!